Red Bull Cliff Diving i ove godine u gradu na Neretvi

Sponzorisani tekst
Red Bull Cliff Diving i ove godine u gradu na Neretvi
Foto: Red Bull / Počela sezona Red Bull Cliff Divinga

U subotu 13. aprila, takmičenjem na filipinskom otoku Miniloc, započelo je Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2019. Pobjede su, u egzotičnom okruženju Velike lagune u El Nidu, odnijeli branitelji titula Gary Hunt i Rhiannan Iffland.

Bilo je ovo prvo gostovanje najboljih svjetskih cliff divera na Filipinima, gdje ih je dočekao pravi raj na zemlji: Velika laguna u El Nidu, domu jedne od najljepših plaža na planeti. Na prvom ovogodišnjem okupljanju, 14 takmičara i 10 takmičarki je izvodilo svoje nevjerovatne skokove s impresivnih kamenih litica u smaragdno zelene vode lagune, s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci).

Aktuelni prvak i prvakinja, Englez Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, na najbolji su način ušli u sezonu i započeli s odbranom titula, zabilježivši pobjede. Nije sve išlo tako glatko kao što zvuči: i jedno i drugo su pred finale takmičenja zauzimali treće mjesto. Međutim, zahvaljujući sjajnim skokovima u posljednjoj seriji, izbili su na vrh i upisali važne bodove.

Najveće iznenađenje je priredio Rumun Constantin Popovici, koji je u svom prvom nastupu kao član stalne skakačke postave zauzeo drugo mjesto, ispred Meksikanca Jonathana Paredesa koji je bio treći.

Počela sezona Red Bull Cliff Divinga - undefined

Foto: Red Bull: Počela sezona Red Bull Cliff Divinga

"Znao sam da će takmičenje biti teško. Constantin me pritiskao do samog kraja, i to se dešava već nekoliko takmičenja. Znam da neće biti lako, ali želim da se takmičim s najboljima na svijetu i ovdje to mogu raditi. Ne želim da budem sam. Mnogo je zabavnije kad ima borbe“, izjavio je Hunt.

U konkurenciji žena, Bjeloruskinja Yana Nestsiarava je osvojenim drugim mjestom izjednačila najbolji plasman u karijeri, dok je treće mjesto pripalo Kanađanki Lysanne Richard.

Počela sezona Red Bull Cliff Divinga - undefined

Foto: Red Bull: Počela sezona Red Bull Cliff Divinga

"Jako sam sretna, ali i pomalo iznenađena. Stajala sam gore i pomislila kako mi je pobjeda malo van dohvata, ali ja volim taj dodatni pritisak. Ovo je dobar početak, ali želim biti podjednako konzistenta i u ostatku sezone", rekla je Iffland.

Bez obzira na pobjede prvaka, nastupi njihovih suparnika na Filipinima obećavaju veću konkurenciju nego ikada do sada i žestoku borbu za titule.

Na narednu stanicu prvenstvo od toplih Filipina putuje u nešto hladnije vode, do glavnog grada Irske, Dublina, gdje će 12. maja biti održano drugo ovogodišnje takmičenje.

I ove godine, kao i prethodne četiri, svjetska cliff diving elita dolazi i u našu zemlju, i to na pretposljednju stanicu sezone. Stari most u Mostaru će 24. augusta ponovo ugostiti najbolje svjetske skakače i skakačice na još jednom sportskom spektaklu u gradu na Neretvi.

Snimak finala takmičenja na Filipinima može se pogledati na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, Facebooku i YouTubeu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije