Prijetnja od zika virusa tokom igara u Riju pod kontrolom

Anadolija
Prijetnja od zika virusa tokom igara u Riju pod kontrolom
EPA / Ilustracija
Prijetnja od virusa zika pogodi navijače i sportiste tokom Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru je “niska i može se kontrolisati“, naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uprkos zabrinutosti zbog virusa zika, očekuje se da tokom igara Brazil posjetiti oko pola miliona ljudi, od kojih bi većina trebala doći iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ostalo je još samo manje od trećine neprodatih karata za sportske događaje u Riju. Zbog toga mnogi ljekari, takmičari i potencijalni posjetioci izrazili su bojazan da bi Olimpijske igre mogle poslužiti kao katalizator za širenje zika virusa po cijelom svijetu.

Brazil je najteže pogođena zemlja virusom zika, ali Margaret Chan, generalna direktorka WHO-a otputovaće lično na igre i poručuje da su šanse za zarazu virusom zika minimalne, ukoliko se poduzmu adekvatne mjere.

“Smatramo da je rizik od zika infekcije pojedinca nizak, a takvu situaciju možemo držati pod kontrolom. No, rizik je nizak sve dok pojedinci poduzimaju određene lične mjere zaštite, kao što su korištenje sredstava protiv komaraca i nošenje odjeće koja sprečava ubode komaraca“, kaže Chan, prenose britanski mediji.

WHO je istražio opasnosti od bolesti, kao i mjere koje je Brazil poduzeo u borbi protiv širenja infekcije. Trenutno ne postoji vakcina ili terapija za virus zika, koji se prvenstveno širi preko uboda zaraženih komaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije