Prije 32 godine: Veliki prijatelj BiH postao svjetski šahovski prvak

J. M.
Prije 32 godine: Veliki prijatelj BiH postao svjetski šahovski prvak
Napetost je bila na vrhuncu u koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi 9. novembra 1985. godine.

Igra se posljednja i odlučujuća, 24. partija meča za šahovskog prvaka svijeta između zvaničnog šampiona Anatolija Karpova i izazivača Garija Kasparova. Kasparov vodi 12:11 (4:3 u pobjedama) i treba  barem remi u posljednjoj partiji da preuzme šahovsku krunu.

No, Karpov ima svoju računicu. S bijelim figurama kreće ofanzivno u namjeri da pobijedi u posljednjoj partiji i izjednači na 12:12 što bi mu osiguralo da ostane prvak.

Napad kraljem "bijelog" Kasparov je odbio, da bi se potom ušlo u beskompromisnu završnicu u kojoj je Karpov previdio gubitak figure. Kasparov upada u "cajtnot" i mora žrtvovati figuru, ali Karpov to ne uspijeva materijalizirati...

Nakon poteza "crnog" Karpov nekoliko minuta nijemo gleda u figure i potom pruža ruku da čestita rivalu. Predao je posljednju partiju...

Kasparov je pobijedio 13:11 (5:3) i 9. novembra 1985. postao najmlađi svjetski šahovski prvak s 22 godine.

"Nisam bio svjestan da sam šampion sve dok nisam čuo gromoglasan aplauz u dvorani. Uspio sam", izjavio je Gari Kasparov.

Svijet je dobio novog šahovskog prvaka nakon dramatičnog duela koji je podijelio šahovski svijet.

To nije bio običan meč dvojice sovjetskih šahista nego duel generacija, okršaj stare konzervativne garde (Karpov) i simbola Perestrojke i otvaranja europskog istoka (Kasparov).

Njihov prvi meč za titulu počeo je 10. septembra 1984. i trajao do 15. februara naredne godine.

Pravilima je bilo predviđeno da se igra sve dok neki od šahista ne zabilježi šest pobjeda, no ovakav ritam iscrpio je igrače, pa je meč prekinut nakon 48 partija pri rezultatu 5:3 za Karpova.

Kada je zakazan novi duel, striktno je određeno da ne može trajati duže od 24 partije. Osvojenu titulu Gari Kasparov zadržao je punih 15 godina. U tom periodu pokazao se kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Pružao je moralnu i svaku drugu pomoć reprezentaciji BiH na velikim takmičenjima, a 1994. godine potpuno besplatno predvodio je Šahovski klub Bosna u pohodu na titulu klupskog prvaka Europe.

Osim šahu, dao je veliki doprinos reformama i razvoju demokracije u bivšem SSSR-u, odnosno Rusiji, i danas važi za beskompromisnog  kritičara vlasti u Kremlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije