Preminuo najveći hrvatski i jugoslovenski stonoteniser Dragutin Šurbek

Fena
Preminuo najveći hrvatski i jugoslovenski stonoteniser Dragutin Šurbek
U noći sa subote na nedjelju u 72. godini preminuo je Dragutin Šurbek, najveći hrvatski i jugoslovenski stonoteniser koji je dva bio svjetski prvak, a na svjetskim i europskim prvenstvima osvojio ukupno 36 odličja.

Dragutin Šurbek rođen je 8. augusta 1946. u Zagrebu, u radničkoj porodici na Trnju. Počeo je igrati stoni tenis u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar.

Godine 1964. postao je reprezentativac Jugoslavije i malo iza toga završio je u najjačem zagrebačkom klubu Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb. I to je bilo najbolje i najbogatije Šurbekovo razdoblje.

Bio je svjetski prvak u igri parova 1979. godine (sa Stipančićem) i 1983 (sa Kalinićem), te tri puta treći u pojedionačnoj konkurenciji.

Na turnirima širom svijeta trijumfirao je 112 puta, od čega je 42 puta je bio pojedinačni pobjednik, 32 puta je slavio u muškim parovima, četiri puta u mješovitim parovima, a 34 puta u momčadskim natjecanjima.

Nakon osamostaljenja Hrvatske zaigrao je za reprezentaciju svoje domovine uz Zorana Primorca te sa 46 godina bio najstarijim sudionikom Olimpijskih igara u Barceloni 1992.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije