Poginuo "Rocky": Automobil pregazio legendarnog bokserskog prvaka svijeta

J. M.
Poginuo "Rocky": Automobil pregazio legendarnog bokserskog prvaka svijeta
Twitter / Graciano Rocchigiani
Šokantna svijet potresla je svijet boksa: Poginuo je Graciano Rocchigiani! Legendarni bokser, nekadašnji profesionalni prvak svijeta, poginuo je nakon što ga je na Siciliji pregazio automobil na autoputu 121.

Italijanski mediji javljaju da je 55-godišnji "Rocky" podlegao povredama na mjestu nesreće u Belpassu.

Graciano Rocchigiani, njemački bokser italijanskog porijekla, postao je svjetski profesionalni prvak u supersrednjoj kategoriji IBF federacije nakon što je 11. marta 1988. u osmoj rundi nokautirao branioca naslova Amerikanca Vincenta Boulwarea.

Prije Rochchigianija, sina italijanskog migranta, samo su Max Schmeling i Eckhard Dagge bili svjetski profesionalni prvaci iz Njemačke.

U februaru 1994. izazvao je svjetskog prvaka u  supersrednjoj kategoriji asocijacije WBO, dotad neporaženog Britanca Chrisa Eubanka. Iako je po mnogim ocjenama, čak i britanskih novinara, Rocchigiani bio bolji, sudije su za pobjednika proglasile Eubanka.

Da su sudije često griješile na njegovu štetu ili ga kažnjavale zbog načina borbe (i dugog jezika), to se Rockyju često dešavalo. Sredinom '90-ih prešao je u tešku kategoriju, a legendarne su bile njegove borbe (i porazi) protiv zemljaka Henryja Maskea i Poljaka Dariusa Michalczewskog.

Nakon što je završio karijeru živio je na relaciji Italija-Berlin, zajedno sa svojom italijanskom partnerkom s kojom je imao dvoje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije