Olimpijske igre: Lucia Kimani nastupa danas u 14.30 sati

Radiosarajevo.ba
Olimpijske igre: Lucia Kimani nastupa danas u 14.30 sati
/ Lucia Kimani
Osvajačice medalja u Pekingu će se ponovo naći na startu maratonske utrke u Riju. Ko će uzeti koju medalju u Pekingu odlučivale su sekunde.

Osvajačica zlatne medalje, Etiopljanka Mare Dibaba, nakon Pekinga nije imala dobre rezultate. Bila je trećeplasirana na polumaratonu u Hjustonu sa vremenom 1:07,55 u januaru i šestoplasirana na maratonu u Londonu. Nakon toga se više nije takmičila na dugim stazama.

Šest mjeseci nakon osvojene srebrne medalje u Pekingu, istrčala je na maratonu u Tokiju svoj najbolji rezultat, 2:21:27. Dva mjeseca prije Olimpijskih igara u Riju, pobijedila je na polumaratonu u Holandiji sa vremenom 1:08:36.

Sumgong, četvrtoplasirana u Pekingu, imala je odličnu sezonu pred nastup u Riju. Prije nastupa na maratonu u Londonu, istrčala je najbolji lični rezultat na maratonu u Ras Al Khaimahu. Nedavno je nastupila i pobijedila u trci na 10 kilometara u Njujorku sa rezultatom 31:26.

Kirwa, trećeplasirana iz Pekinga, je pobijedila u svim utrkama u kojima je nastupila ove godine uključujući i polumaraton u Japanu (Marugame) gdje je postavila novi lični rekord vremenom 1:08:06, te maraton također u Japanu (Nagoya) u martu.

Druga Etiopljanka, Tirfe Tsegaye, je maratonka sa najboljim rezultatom ove godine u svijetu. Najbolji ovogodišnji rezultat, 2:19:41 istrčala je na maratonu u Dubajiu početkom godine, dok je na maratonu u Bostonu završila kao drugoplasirana.

Treća Etiopljanka, Tigist Tufa, ove godine je trčala maraton u Londonu. U svojoj jedinoj utrci ove godine, završila je na drugoj poziciji sa vremenom 2:23:03.

Poslije pobjede na maratonu u Japanu (Osaka), japanska atletičarka, Kayoko Fukushi će pokušati prekinuti dominaciju atletičarki iz Afrike. Međutim, problem bi joj mogla predstavljati povreda stopala koju je zadobila na polumaratonu u maju ove godine. Povreda je promijenila njene planova i bila je prisiljena otkazati nastupe na trkama u junu i julu kako bi što spremnija dočekala nastup u Riju.

Shalane Flangan, tridesetpetogodišnja Amerikanka, ove godine je postavila lične rekorde u trkama na 10 km (30:52) i u polumaratonu (1:07:51). Za nju su ovo četvrte olimpijske igre. U Pekingu je u trci na 10 km osvojila bronzanu medalju, a 2012. godine u Londonu bila je deveta u maratonu.

Olga Mazuronak mogla bi biti iznenađenje u Roju. Bjeloruska maratonka u Londonu je postavila novi lični rekord (2:23:54), s kojim je osvojila treće mjesto.

Portugalka Sara Merira u Rijo dolazi ohrabrena pobjedom u polumaratonu na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu. Ovo su njene treće olimpijske igre. U Pekingu je nastupila u trci 3000 metara stipl, a u Londonu se takmičila u maratonu.

Iz užeg kruga najboljih maratonki u Riju ne treba izostaviti ni veteranke Cristelle Daunay iz Francuske i Jelenu Prokopcuka iz Latvije.

Bosnu i Hercegovinu će u maratonskoj trci u Riju predstavljati najbolja bosanskohercegovačka atletičarka, Lucia Mwihaki Kimani. Nakon ispunjene norme u novembru prošle godine, nije nastupala u zvaničnim trkama na 10 km, polumaratonu ili maratonu. Nedugo nakon Olimpijskih igara u Londonu, Kimani je pauzirala zbog trudnoće. Atletici se vratila nakon duge pauze, ali se vrlo brzo pvrijedila. Nakon oporavka od drugo povrede istrčala je maraton u Valensiji gdje je ispunila i normu za Olimpijske igre u Riju. U 2016. godini nastupala je na državnim prvenstvima Bosne i Hercegovine.

"Nezahvalno je prognozirati ishod maratona. Nikada ne znaš kako će se organizam ponašati na 25. ili 35. kilometru. Borite se i protiv konkurencije, temperature, vlažnosti. Maratonci su pobjednici kada završe trku." - za portal Atletskog saveza BiH, rekao je trener i muž olimpijke Lucije Kimani, Siniša Marčetić.

U konkurenciji od, rekordnih, 157 maratonki iz čak 80 zemalja, prvenstveni cilje je istrčati trku.

Lucija Kimani će nastupiti danas u 14:30h po našem vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije