Nesvakidašnji događaj u Tarčinu: Utrka daljinskog jahanja

Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnji događaj u Tarčinu: Utrka daljinskog jahanja

Ovaj vikend, tačnije u nedjelju, 9. septembra, održat će se utrka daljinskog jahanja II kola kupa FBiH u organizaciji Konjičkog kluba Sarajevo.

Utrka daljinskog jahanja je disciplina konjičkog sporta koja ispituje maksimum izdržljivosti jahača i konja, a pri tome najviše misli na dobrobit konja. Održava se na dužinama od 40, 80, 120 i 160 kilometara u etapama od po 20 kilometara.

Nakon svake etape konj podliježe veterinarskom pregledu. Konj koji ne zadovolji definirane kriterije veterinarskog pregleda ne može nastaviti utrku.

Utrka će biti brdskog karaktera, na dužini staze od 80 kilometara. Na trci će učestvovati registrirani klubovi iz FBIH, kao i međunarodni učesnici koji će nastupiti revijalno. Mjesto utrke je Konjički centar LazyHorse u Tarčinu.

Duge distance, kondicija, izdržljivost i sve to u prirodnom ambijentu. Jedna od rijetkih disciplina, gdje se spremnost konja i jahača ispituju do maksimuma. Daljinsko jahanje se može definirati kao konjički maraton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije