Naši susjedi kukaju: Zašto BiH može napraviti odličnog atletičara, a mi ne možemo?

Radiosarajevo.ba
Naši susjedi kukaju: Zašto BiH može napraviti odličnog atletičara, a mi ne možemo?
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Amel Tuka već ima medalju sa svjetskog prvenstva

Možda je top disciplina ovogodišnjeg Memorijala Borisa Hanžekovića ipak bila 800 metara za atletičare. U konkurenciji Marcina Lewandovskog čovjeka koji se nikad ne predaje i alžirske olimpijske senzacije iz Londona Teufika Makloufia slavio je Amel Tuka.

BH senzacija koji je 2015. bronzom na SP-u u Pekingu u rodnom Kaknju zasjenio čak i najveću legendu sporta Mehmeda Buzu, legendarnog ‘Majstora’ nogometa, a to nije lako.

Kakanj, poznat po rudarima, danas je poznat po atletskom rudaru koji je eto u punoj sportskoj zrelosti, sa 28 godina, trenutno najbolji europski 800-metraš. U pravom trenutku, uoči SP u Dohi i OI u Tokiju sljedeće godine, pišu Sportske Novosti iz Hrvatske.

Tuka je u Zagrebu za pobjedu istrčao 1:44.78, a recimo za pobjedu u Dijamantnoj ligi ove sezone u Stockholmu 1:46.68.

"I to nešto kaže o zagrebačkoj utrci koja je podigla publiku na noge i pokazala što znači trkač, kojeg mi nemamo, pa volimo ponosno pohvaliti ‘komšiju’. A niko nas ne može uvjeriti da se u Zenici i Kaknju može, a kod nas ne. Zašto, e na to još nismo dobili odgovor struke", piše u svom tekstu za Sportske Novosti novinar Dražen Pinević.

"Bio je na ovim prostorima i Luciano Sušanj, ja samo nastavljam, želim dostići neke stvari. Bilo mi je jako lijepo pobijediti uz takvu podršku publike. Baš sam uživao".

U godinama nakon Pekinga nije se spuštao do 1:43, a to je uspio ove godine u Monacu.

Samo da je zdravlja

Dobro je, zdrav sam, dobro sam radio. Rekao bih da čak i nisam sto posto zadovoljan kako je bilo u Zagrebu, jer sam nekako težak, nemam svježine, tek sam sišao s visinske faze priprema i tek sad ulazim u popravljanje ubrzanja i svega što ide uz utrku na 800 metara. Dobro, 1:44 je dobar početak, makar sam bio i dosta iza, što nije moj običaj.

Ide Doha SP, pa dogodine OI u Tokiju?

"Sigurno da gledam prema tome, ali isto tako sam svjestan da je svaka utrka koliko stvar forme toliko i stvar trenutka. Ima iskusnih i vrhunskih trkača, ali ja sam optimist, samo da posluži zdravlje, uvjeren sam da mogu biti jako dobar i bilo bi lijepo da se svi veselimo", kazao je Tuka.

I tako Tuka stilom atletskog rudara krči put prema vrhu. Iz Zenice, s tek pokojom posjetom Italiji. Može se, može...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije