Mujić: Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom

Fena
Mujić: Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom
"Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom, a veliki broj dijabetičara je napravio vrhunske rezultate u toj oblasti" izjavio je danas potpredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić.

Na press konferenciji u Sarajevu povodom „DiaEura 2016“,  najznačajnijeg događaja za osobe s dijabetesom u Evropi, Mujić je kazao da o tome govori i njegov slogan "Sport i dijabetes mogu zajedno".

DiaEuro okupio je ovih dana u BiH više od 200 učesnika, stručnjaka, pacijenata  i dijabetičara-fudbalera, a manifestacija se održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od  24. do 31. jula.

Mujić je kazao da je DiaEuro projekt krovne organizacije za dijabetes u Evropi (International Diabetes Federation- IDF Europe) koji ima za cilj promociju sporta kod osoba s dijabetesom, te da şve poslove oko organizacije obavljaju volionteri iz Saveza dijabetoloških udruženja u BiH, kojeg sačinjavaju Savez dijabetoloških udruženja u FBiH i Savez dijabetoloških udruženja Republike Srpske.   

Centralni događaj DiaEura je 5. evropsko prvenstvo u futsalu osoba s dijabetesom, na kojem učestvuje 16 reprezentacija, a utakmice se igraju u dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu.

"Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine osoba s dijabetesom formirana je prošle godine, kada je na četvrtom evropskom prvenstvu u Rumuniji, osvojila četvrto mjesto. Momci su izuzetni i postoji velika motivacija i takmičarski duh" kazao je kapiten reprezentacije dijebetičara BiH Aleksandar Ivanović.  

U polufinalnim utakmicama koje su odigrane danas poslijepodne sastali su se Mađarska i Rusija te BiH i Ukrajina, a finalna utakmica igra se večeras između BiH i Mađarske.  

U okviru DiaEura, kao prateće manifestacije, održani su  Drugi kongres Saveza dijabetoloških udruženja u BiH,  okrugli sto o pravima osoba s dijabetesom u BiH i Europi,  Međunarodna konferencija o temi "Problemi dijabetesa u BiH i Europi" na kojoj su prezentirani najnovije svjetske smjernice u tretmanu dijabetesa.

Sandra Bršec Rolih, dopredsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i članica izvršnog odbora IDF-a, podržala je organizaciju ovako velikog projekta kao što je DiaEuro i pohvalila napore organizatora za njegovu realizaciju.

"Dijabetes je još bolest koja se na neki način gleda sa stigmom, a mi se trudimo među mladima pokazati da dijebetes ne poznaje granice, da se sport svakako proporučuje u zdravom načinu života, a kada živite s dijabetesom, on mora biti sastavni dio svakodnevnice" dodala je Bršec Rolih.

Kako su istali organiazatori, za BiH DiaEuro je prilika da se njegovom uspješnom organizacijom pomogne BiH da postane član svjetske  asocijacije za dijabetes. Članstvom u krovnoj asocijaciji za dijabetes, institucije u BiH dobijaju mogućnost lakšeg pristupa međunarodnim fondovima, koji podržavaju projekte za tretman osoba s dijabetesom.      

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije