Mlade gimnastičarke vraćaju nekadašnji sjaj GK Bosna

Radiosarajevo.ba
Mlade gimnastičarke vraćaju nekadašnji sjaj GK Bosna
Gimnastika u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju. U drugoj polovini dvadestog stoljeća gimnastika je bila jedan od najpopularnijih sportova u našoj zemlji.

Skoro svaki veći grad imao je sportsku salu sa gimnastičkom sekcijom, a Sarajevo je dugi niz godina slovilo je kao centar vrhunske gimnastike.

Period od preko jednog stoljeća, koliko je stara gimnastika u Bosni i Hercegovini, značajno je obilježio Gimnastički klub Bosna koji je u više od šest decenija postojanja bio centar ovog sporta u našoj državi.

Još 1947. godine formirano je Gimnastičko društvo "Pavle Goranin" koje pet godina kasnije prerasta u DTV „Partizan II", da bi se 1978. godine klub konstituisao pod sadašnjim imenom u okviru Univerzitetskog sportskog društva "Bosna".

GK Bosna predstavlja dugogodišnjeg nosioca bazičnog, masovnog i vrhunskog sporta. Sarajevska gimnastika dala je pojedinačne i ekipne šampione Republike i bivše države, a neki od njih dostigli su i san svakog sportiste - učešće na Olimpijskim igrama.

Nekadašnji gimnastičar, danas dugogodišnji trener GK Bosna Mersad Čuljević u intervjuu za Fenu podsjetio je na brojne generacije vrhunskih gimnastičara koje su obilježile taj period, a govorio je i o trenutnom stanju ovog bazičnog sporta u našoj sredini.

"Gimnastika je prisutna u Sarajevu još s početka prošlog vijeka. Ono što je za ovaj sport važno upravo je izgradnja doma u kojem se i danas nalazimo - DTV Patizana, danas popularnog Fisa, koji je izgrađen 1936. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, gimnastika se kroz društva Partizan razvija u pravom smislu. Taj period obilježila je generacija Hazima Požegije, u kojoj je bilo još nekoliko imena, koji nažalost nisu među živim, kao što je Salem Jajatović, Rudi Serapin i ostali. Iza njih dolazi popularna generacija tzv. "crnaca". Oni su u tom momentu, nekih šezdesetih i sedamdesetih godina, činili jugoslovensku reprezentaciju u kojoj su bili Bato Rafajlović, Nenad Vidović, koji je ujedno i olimpijac uz Ivana Hmjelovjeca, zatim Mehmed Nalo, Manojlo Čalija, i još neki koji su tada činili okosnicu reprezentacije BiH i Jugoslavije", govori Čuljević.

Nakon te generacija, po njegovim riječima dolazi nova, također veoma uspješna, na čelu s Miroslavom Kezunovićem, dugogodišnjim reprezentativcem Jugoslavije, koji je 36 puta pobjeđivao na različitim spravama na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Zatim dolazi generacija mladih gimnastičara na čelu s Fahrom Zukom, Ivicom Jurišićem i tada djevojčicom Anom Jurišić, koja je po Čuljevićim riječima, možda i najuspješnija gimnastičarka svih vremena BiH.

Bila je nekoliko puta bila državna prvakinja, a 1986. godine nastupila je i na Univerzijadi u Zagrebu.

"Poslije toga izbio je rat. A naš rad u GK Bosna nismo prekinuli ni u tim teškim uslovima. Posebno sam ponosan na tadašnju ekipu djevojčica koja je nastupila na dvije evropske olimpijade. Nažalost, zbog uslova te dvojčice su jako rano prestale da se bave gimnastikom. Nakon desetak godina zatišja, u GK Bosna smo u zadnjih pet - šest godina počeli da radimo malo ozbiljnije, a tome je na neki način doprinio i razvoj gimnastike u BiH. Mi sada imamo 12 klubova, sportske gimnastike u BiH. Održavamo državna prvenstva čime je zanimanje za gimnastiku mnogo veće", govori Čuljević.

Danas u GK Bosna trenutno vježba više od 150 djevojčica i dječaka, sa kojim, uz Čuljevića, još radi sedam trenera. U takmičarskoj grupi trenira 25 gimnastičarki, u predškolskom uzrastu je 40 djece, dok se ostali rekreativno bave gimnastikom.

"Te djevojčice i dječaci su trenutno prvaci na takmičenjima u Bosni i Hercegovini, te predstavljaju našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. U mlađim kategorijama redovno pobjeđujemo u regiji, na nivou nam nema premca. Međutim, kasnije kada su potrebni neki dodatni uslovi, u smislu dužeg treninga, pomoćnih sprava, onda naše djevojčice napuštaju gimnastiku, jer nismo u mogućnosti da im pružimo uslove i ostvarimo vrhunske rezultate u juniorskim i seniorskim kategorijama. Zbog toga mnoge djevojčice jako rano prestaju da se bave gimnastikom, što nam se dešava iz generacije u generaciju", ističe Čuljević.

I pored toga, s ponosom ističe da naše mlada gimnastičarke na takmičenjima i turnirima u Hrvatskoj Sloveniji i Srbiji redovno osvajaju prva mjesta u pojednačnoj i ekipnoj konkurenciji.

"Na takmičenja obično vodime dvije ekipe kadetkinja i mlađih juniorki, desetak takmičarki, koje su trenutno najspremije i one jedino mogu da nastupaju, s obzirom na visoke zahtjeve na tim turnirima. Ove godine ekipno smo u Zagrebu i Samoboru bili prvi, u Splitu drugi, u Banjoj Luci treći, a pojedinačno redovno osvajamo medalje od prvog do trećeg mjesta", kaže Čuljević.

Kada je u pitanju pomoć nadležnih institucija za razvoj ovog bazičnog sporta, Čuljević navodi da određana sredstva GK Bosna dobiva od nadležnog federalnog i kantonalnog ministarstva, ali da je finansijska podršaka Općine Centar, iz koje dolazi najveći broj takmičarki, izostala.

Na kraju razgovora, Čuljević je kazao da pored takmičarskih rezultata u GK Bosna žele da što veći broj djece prođe kroz onu "osnovnu školu" rekreativne gimnastike, s obzirom na jako loše uslove u školama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije