Mađarska: Lejla Tanović osvojila peto mjesto

Radiosarajevo.ba
Mađarska: Lejla Tanović osvojila peto mjesto
Foto: Privatni album / Mađarska: Lejla Tanović osvojila peto mjesto

 Lejla Tanović osvojila je peto mjesto na UCI C1 utrci u Mađarskoj, te upisala novih 20 UCI bodova.

Tanović je 11 puta bila državna prvakinja i četverostruka balkanska prvakinja.

Pobjedu je odnijela iskusna Poljakinja Maja Włoszczowska dvostruka osvajačica olimpijske medalje, drugo mjesto zauzela je mađarska državna prvakinja i trenutno osamnaesta rangirana biciklstkinja svijeta Benko Barbara, dok je podiji upotpunila Italijanka Marchet Giorgia na trećem mjestu.  

Utrka se vozila u šest krugova, a Tanović se nakon prvog kruga nalazila na osmoj poziciji da bi tokom utrke napredovala, te pred sami cilj zauzela peto mjesto.

"Ovo mi je jedna od najdražih utrka, jer sam uspjela pokazati svoj potencijal u odnosu na mnogo iskusniju konkurenciju koja duži niz godina nastupa na svjetskim kupovima. Tokom utrke sam postepeno napredovala da bih u posljednjem krugu pojačala tempo i postavila svoje drugo najbrže vrijeme po krugu i zauzela petu poziciju“, rekla je Lejla Tanović.

Najuspješnija bh. biciklistkinja trenutno zauzima 78. mjesto na svjetskoj ranking listi, a nakon upisa bodova očekuje je napredak.

"U olimpijskom ciklusu za svaki UCI bod se vodi velika borba tako da je 20 bodova iz Mađarske u jakoj konkurenciji izuzetno vrijedno za nas. Lejla je vozila jako od samog starta te pokazala mentalnu snagu u zadnjim krugovima utrke. Do kraja sezone nas očekuju još dvije utrke, a sljedeća je već naredne sedmice ponovo u Mađarskoj“, rekao je za kraj selektor reprezentacije Amar Njemčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije