Ljekar objasnio šta se dogodilo u slučaju Mirka Filipovića

Radiosarajevo.ba
Ljekar objasnio šta se dogodilo u slučaju Mirka Filipovića
Instagram / Mirko Filipović
Udarci kakve primaju borci u boksu ili MMA sportovima nisu normalni udarci, oni su višestruko jači. Svaki od njih može biti fatalan.

Iako Mirko Filipović nije bio moj pacijent, generalno mogu reći da nakon moždanog udara i bavljenja ovakvim sportom doista svaki udarac u budućnosti može dovesti do smrti, kaže nam predstojnik Klinike za neurohirurgiju KB Dubrava, prof.dr. Darko Chudy.

Slavni Cro Cop imao moždani udar: Borbi više nikada neće biti

Objasnio je šta se dogodilo u slučaju Mirka Filipovića, kojem je u vratu pukla vena i imao je krvarenje u mozak. Nakon moždanog udara morao je objaviti kraj karijere piše 24sata.hr

Svaki nokaut je potres mozga

Teško je utvrditi sa sigurnošću, kaže prof.dr. Chudy, je li uzrok moždanog udara kod sportaša kao što je Mirko u dugogodišnjim napornim treninzima, ili su i udarci tu imali ulogu. Jer svaki nokaut u ringu, kaže ljekar, zapravo je potres mozga. 

"Mozak pliva u tekućini, likvoru, i na taj je način zaštićen. Živčane stanice najosjetljivije su stanice u našem organizmu, a kod tako snažnih udaraca, kakve razmjenjuju sportaši u ringu, mozak zapravo udara u stijenke lubanje i dolazi do nagnječenja, kontuzija. To su zapravo brojna mikrokravrenja, i zato opet ističem da je svaki nokaut zapravo žestoki potres mozga", tumači prof.dr. Chudy dodajući da je poznato kako udarci u glavu u kontaktnim sportovima mogu imati teške posljedice. 

Trenerski posao bio bi idealan

Za Mirka više, to je sigurno, nema čak ni sparinga niti bilo kakvih imalo težih treninga. Generalno gledano, kao i svako ko je preživio moždani udar, i Mirko će se, kaže prof.dr. Chudy, u budućnosti moći rekreirati, ali će pritom morati biti vrlo pažljiv.

Lijekovi koji se uzimaju nakon moždanog udara sprječavaju zgrušavanje krvi i smanjuju mogućnost tromboze, ali uz takve lijekove, naime, i najmanji udarac može biti fatalan.

U historiji boksa zabilježeni su slučajevi, ističe ljekar, gdje su bokseri umirali u ringu nakon udaraca u glavu, a praktički nema niti jednog boksera na kojem se u starijoj dobi ne vide posljedice sporta kojim su se bavili. 

Najbolji primjer je, kaže prof.dr. Chudy, Muhammad Ali koji je obolio od Parkinsonove bolesti.

"Borilački sportovi odlični su za rješavanje stresa. U Americi je sport broj jedan za menadžere upravo boks. No to je sve preporučljivo u okvirima rekreativne varijante, a profesionalno bavljenje je nešto posve drugo i nosi velike zdravstvene rizike. No ono što možemo reći je da su svi ti borci, meni se čini, dobri ljudi, imaju veliko srce. Takav je i naš Mirko. Očito kroz to čime se bave ispucaju sve negativnosti i ne akumiliraju ih u sebi", kaže prof.dr. Chudy dodajući da će se Mirko u budućnosti moći baviti borilačkim sportovima isključivo kao trener i netko tko će svoja znanja prenositi na druge.

Mirko je, naime, pun energije, pa bi upravo trenerski posao za njega mogao biti idealan izlaz iz ove situacije, piše 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije