Kreće Red Bull Cliff Diving karavana: Svjetska atrakcija po treći put i u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Kreće Red Bull Cliff Diving karavana: Svjetska atrakcija po treći put i u Mostaru
/ Red Bull Cliff Diving
Novo izdanje megapopularnog Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva počinje uskoro, a prva stanica ovogodišnjeg prvenstva bit će otok Inis Mor u Irskoj.

Tačnije, 24. juna okupit će se najbolji svjetski skakači i skakačice na otvaranju devete sezone, odakle će velikom karavanom krenuti i put naše zemlje, gdje će u Mostaru 16. septembra biti održan treći Red Bull Cliff Diving.

Lokacija prvog takmičenja, Serpent's Lair, je misteriozni prirodni bazen pravougaonog oblika, nastao djelovanjem okeana. Mrežom podzemnih tunela i pećina povezan je s okeanom, te se nivo vode sa svakim talasom podiže i spušta. To će za skakače biti poseban izazov, jer će ispod sebe imati "pokretnu metu" dok budu skakali s visine od 21 (žene) to jest 27 metara (muškarci).

Prvi favorit u konkurenciji muškaraca svakako je aktuelni prvak, Britanac Gary Hunt, no za petama će mu biti nekoliko skakača. Prošle godine je na devet takmičenja bilo čak šest različitih pobjednika, tako da će ova sezona po svoj prilici biti najneizvjesnija do sada.

U takmičenju žena situacija je jednako zanimljiva: Australka Rhiannan Iffland imaće težak posao u odbrani titule, što se pokazalo u aprilu na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima, gdje ju je pobijedila Adriana Jimenez (Meksiko), a tu je još nekoliko potencijalnih pretendentica na titulu.

Takmičenje će biti prenošeno uživo 24. juna od 13 sati na www.cliffdiving.redbull.com, Red Bull TV i Facebook stranici takmičenja.

Nakon Irske, prvenstvo putuje u Portugal, Italiju i SAD, a 16. septembra ćemo ponovo imati priliku da gledamo nevjerovatne akrobacije svjetske skakačke elite na Starom mostu u Mostaru.

Za sve informacije o prvenstvu i najnovije vijesti, posjetite www.redbull.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije