Karate savez KS poslao pismo Karate savezu BiH nakon sramnih istupa pojedinaca 11. jula

Radiosarajevo.ba
Karate savez KS poslao pismo Karate savezu BiH nakon sramnih istupa pojedinaca 11. jula
Thinkstock / Ilustracija

Karate savez Kantona Sarajevo poslao je Karate savezu Bosne i Hercegovine pismo povodom istupa pojedinih reprezentativaca naše zemlje iz manjeg bh. entiteta RS povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Sa razočarenjem i dubokom uvrijđenošću i poniženjem jučer, dana 11. jula 2019. godine, vidjeli smo objavu reprezentativaca Bosne i Hercegovine koja nas je duboko povrijedila.

Reprezentativci BiH iz entiteta RS: Lazar Marković, Dajana Kalajdžić i Sara Kalajdžić, putem svojih instagram profila, objavili su photo poruke porške i riječi zahvale za ono što se desilo 11. 7. 2019. u Srebrenici sa likom 'generala' (osuđenog ratnog zločinca) koji je odgovoran za najveći pokolj Bošnjaka nakon Drugog svjetskog rata.

Pomenuti takmičari rekli su svoje viđenje suživota, reprezentacije BiH i postulata vještine kakva je karate, što je za nas apsolutno neprihvatljivo.

Mi iz Karate saveza Kantona Sarajevo ne mislimo isto i naše viđenje suživota, sporta i vještine je nešto drugačije od Lazarovog, Dajaninog i Sarinog.

S druge strane ne prihvatamo govor mržnje u sportu i protiv toga ćemo se boriti. Svako vrijeđanje i govor mržnje definisano je Zakonima ove države i normativnim aktima Svjetske karate federacije koju ćemo također obavijestiti.

Kao najveći kantonalni savez, sa ciljem budućnosti karate sporta, sa ciljem prevazilaženja prošlosti koja je bolna za sve nas, na svoj način zahtijevamo da se ovom problemu pristupi", navodi se u saopćenju Karate saveza Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije