Hamza Turulja iz Čilea: Ponosan se vraćam kući roditeljima, medalja je za njih i BiH

A. Sokolović
Hamza Turulja iz Čilea: Ponosan se vraćam kući roditeljima, medalja je za njih i BiH
Foto: Privatni album / Hamza Turulja u Čilea osvojio drugo mjesto na Svjetskom karate prvenstvu

Hamza Turulja,  bosanskohercegovački karatista u srijedu će se iz Čilea sa Svjetskog prvenstva, u Bosnu i Hercegovinu vratiti sa medaljom oko vrata. 

Naš predstavnik na na putu do finala odlično borio. Na putu do medalje pobijedio je prvaka Indije, Mađarske, Španije, trostrukog prvaka Evrope iz Francuske i kineskog Taipeija, a u finalu je poražen od predstavnika Maroka.

Bravoooo: Hamza Turulja osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u karateu

Srebro zlatnog sjaja. Bravo, mladi Zmaju (FOTO)

Hamza je član Karate kluba Okinawa iz Sarajeva, a iz "ratnog" Santiago de Chilea, gdje je u toku policijski sat zbog demonstracija nakon što je najavljeno poskupljenje karte za metro od četiri posto. 

U tim demonstracijama poginulo je 18 osoba, srećom, svi naši takmičari - 24 reprezentativca i reprezentativke, praćeni selektorima Željkom Zombrom i Borisom Jeličićem, te vođom puta Nerminom Poturom , su na sigurnom i dobro se osjećaju. 
 
Turulja se još nalazi u Čileu, a za Radiosarajevo.ba govorio je o svom najvećem uspjehu u karijeri, medalji koju će donijeti u BiH, ponosnim roditeljima... 

"Iskren da budem još nisam ni svjestan šta mi se dogodilo. U svojoj glavi još nisam sumirao dojmove, šta sam ostvario na najvećem svjetskom takmičenju. Ovo je moj san koji sam godinama sanjao", kazao je Turulja, dan nakon što je upravo ostvario svoj san.

Hamza Turulja u Čilea osvojio drugo mjesto na Svjetskom karate prvenstvu - undefined

Foto: Privatni album: Hamza Turulja u Čilea osvojio drugo mjesto na Svjetskom karate prvenstvu

Kada smo razgovarali, Hamza se tek probudio. Jutro je dočekao kao viceprvak svijeta. 

"Ovo je moja prva velika medalja. Imam medalju sa Svjetske lige iz Umaga prošle godine, ali se sa ovom ne može ništa porediti.  Posebno, što je, kada se sve završilo, ovo jedina medalja za moju Bosnu i Hercegovinu sa ovog svjetskog prvenstva", nastavlja Turulja. 

On nam je opisao i situaciju koja ih je dočekala na aerodromu u Santiago de Chileu, kada su stigli na Svjetsko prvenstvo. 

"Na aerodrom je zaista bilo panike. Sve je izgledalo kao  da je ratno stanje, posebno što je cijeli haos u državi nastao prvi put nakon desetina godina. Kada smo došli u hotel, malo smo se smirili, jer nam je smještaj bio u mirnom dijelu Santiaga. Ni tokom SP-a nismo imali problema, a do nas su došle vijesti da je zapaljen hotel takmičarima iz Luksemburga, nakon čega su se repezentativci Japana i Švicarske odmah vratili kućama. Gledao sam na TV-u scene užasa, ali smo se svi mi sigurno osjećali", govori Turulja.

Hamza ima 18 godina, učenik je pete gimnazije i iskoristio je priliku da pozdravi sve drugarice i drugove iz školskih kluba, kao i profesorice i profesore te djelatnike škole.

"Hvala svima njima, kao i mojim trenerima iz Karate kluba Okinawa, Asmeru Šeti i Adnanu Bešiću, kao i mojoj trenerici Arneli Odžaković. 

Ramiz Potur iz Čilea: Zbog nereda nema panike, svi naši reprezentativci su dobro

Situacija je pod kontrolom i svi naši takmičari koji nastupaju na Svjetskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i U21 se osjećaju sigurno. Nema potrebe da se diže panika, jer svi nemiri koji se posljednjih dana dešavaju u Santiago de Chileu su daleko od našeg hotela i borilišta gdje se održavaju takmičenja.

Delegacija Bosne i Hercegovine iz Čilea se u srijedu vraća u Bosnu i Hercegovinu. 

"Jedva čekam taj trenutak, da vidim roditelje Sedinu i Ahmeta na aerodromu. Samo ću jedno kazati, ovo je medalja za njih i Bosnu i Hercegovinu", kazao je Hamza Turulja u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije