Francuz ponižen na postolju: Brazilci ga izviždali poslije njegove izjave

Hina
Francuz ponižen na postolju: Brazilci ga izviždali poslije njegove izjave
EPA / Renaud Lavillenie
Mnogo tužna scena viđena je na dodjeli medalja poslije atletskog takmičenja u skoku s motkom na Olimpijskim igrama.

Svjetski rekorder u skoku motkom Francuz Lavillenie sa suzama u očima slušao je brazilsku himnu nakon što su ga domaći navijači izviždali dok je primao srebrnu medalju za svoj nastup u Riju.

Francuza je toliko pogodilo ponašanje brazilskih navijača tokom natjecanja, kad su ga svojim povicima ometali u pripremi uoči skoka kojim je mogao preoteti zlato njihovom reprezentativcu Thiagu Brazu da Silvi, da ih je usporedio s nacističkim uvredama upućenim Jesseju Owensu tokom njegovih historijskih nastupa na Igrama 1936. u Berlinu.

Svjestan što je učinio, Lavillenie se ispričao za tu usporedbu kad se ohladio, ali Brazilci mu to nisu oprostili pa su ga izviždali tokom svečanog proglašenja. Nije pomoglo ni što je pobjednik Thiago svojim gestama pokušao navesti svoje sunarodnjake da to ne čine.

U njegovu obranu stao je i legendarni američki atletičar Michael Johnson koji je poručio kako bi se navijači trebali stidjeti zbog svog ponašanja prema velikom sportisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije