EYOF, dan četvrti: Koje sportove danas gledamo na borilištima

Radiosarajevo.ba
EYOF, dan četvrti: Koje sportove danas gledamo na borilištima
Foto: EYOF / Podjela medalja na EYOF-u

Danas je četvrti dan 14. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (European Youth Olympics Festival - EYOF), koji se održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Na EYOF-u učestvuje 46 zemalja svijeta, iz kojih je došlo oko 911 takmičara. Sportova je osam, a borilišta sedam.

Što se tiče jučerašnjeg takmičenja, na Igmanu u ski trčanju (slobodna tehnika) na 5 km za djevojke, takmičila se 81 djevojka, BiH nije imala predstavnice. Prvo mjesto osvojila je Anja Weber iz Švicarske , nakon nje je Alena Baranova iz Rusije , a treće mjesto i bronzanu medalju je osvojila Njemica Helen Hoffman.

skijaškom trčanju za muškarce u disciplini slobodno, 7,5 km, prvo mjesto osvojio je Moerk Martin Kirkeberg iz Norveške, srebrnu medalju osvojio je Norvežanin Sandvik Edvard, dok je bronzana medalja pripala Nufer Cla - Ursin iz Švajcarske.

Takmičenje u brzom klizanju prva je završila Rusnakova Petra iz Slovačke i time osvojila zlatnu medalju, srebrna je pripala Filipova Lucia, takođe iz Slovačke, dok je bronzanu medalju osvojila Poljakinja Zych Magdalena. Ove djevojke su se takmičile u disciplini 500m.

Podjela medalja na EYOF-u - undefined

Foto: EYOF

U istoj disciplini za muškarce zlatnu medalju osvojio je Krzeminski Mateusz iz Poljske, srebro je osvojio Akar Furkan iz Turske, a bronzana medalja pripala je Bontovics Balazs iz Mađarske.

U takmičenju na Dvorištima iz biatlona za momke, na 7.5 km prvo mjesto je osvojio predstavnik Francuske Eric Perrot, na drugom mjestu i srebrnu medalju dobio je Slovenac Planko Lovro , dok je treće mjesto osvojio Rus Ilia Anisimov.

U disciplini sprint 6km za djevojke u biatlonu, zlatnu medalju osvojila je Boerve Hanna, Norveška, srebro je osvojila Maier Lea iz Švicarske, dok je bronzanu medalju osvojila Gandler Anna iz Austrije.

Mladi austrijski alpski skijaš Joshua Strum osvojio je zlatnu medalju u slalomu.
Druga pozicija i srebrena medalja pripala je Italijanu Manuelu Ploneru, dok je na trećem mjestu završio Lucas Feursten iz Austrije. Sutra se na Jahorini vozi veleslalom za djevojke.

U finalu u disciplini Snowboard Slope style za momke švedski predstavnik Puenter Nick zauzeo je prvo mjesto. Belgijski predstavnik De Sloover Jules plasirao se na drugu poziciju, a Norveški predstavnik Vik Sebastian našao se na 3. mjestu.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Annika Morgan iz Njemačke, srebro je uzela Taka Eveliina iz Finskedok je bronza otišla u Češku, predstavnici Marii Kreisingerovoj.

Zlatnu medalju u brzom klizanju osvojila je Slovakinja Petra Rusnakova s vremenom 44.804. Dok je kod muškaraca najbrži bio poljak Mateuszu Krzeminskom, s vremenom 42.446.

Podjela medalja na EYOF-u - undefined

Foto: EYOF

Drugo kolo turnira koji se održava u dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra je završeno pobjedom selekcije Rusije protiv selekcije Švicarske, rezultatom
7:1(2:1, 5:1, 7:1).

Drugi jučerašnji meč, Drugog kola turnira koji se održava u dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra je završeno pobjedom selekcije Slovačke protiv selekcije Bjelorusije, rezultatom 2:1 (1:0, 0:0, 0:1). Slovačka je povela u 3. minuti prve trećine, golom Faitha.

U posljednjoj trećini, u 9.minuti, Yaruta postiže izjednačujući gol koji je ovoj ekipi omogućio igru u produžecima. Već u drugoj minuti produžetaka Slovačka golom Kaslika, slavi pobjedu u grupi A.

Na takmičenju u karlingu u grupi A Velika Britanija je pobijedila Dansku 7:3. U grupi B su se takmičile Rusija i Češka, gdje je ubjedljiva pobjeda otišla Rusiji sa rezultatom 7:2, dok je u grupi C Mađarska pobijedila Tursku sa rezultatom 6:2.

Na Jahorini se od 09:00 do 12:00 održava slalom trening (Staza Željo), a od 10:00 h možete upratiti slalom trku za djevojke na stazi Prača.

Na Bjelašnici se od 11:00 do 13:00 sati održava službeni trening za momke i djevojke u disciplini snowboard big air!

Za Igmanu su danas također planirani treninzi. Tako od 10:30 do 13:00 možete pogledati trening za sprint classic technique (cross country.

Na Dvorištima se nastavljaju takmičenja u biatlonu!
Tako od 10:00 ujutro možete gledati individualnu trku za momke na 12.5 km, a od 13:00 i djevojke na 10 km!

Skenderiji od danas možete pratiti takmičenje iz umjetničkog klizanja. Program počinje u 13:30 kada se predstavljaju djevojke u disciplini kratki program, a poslije toga se od 17:40 u istoj disciplini predstavljaju i momci.

Utakmice hokeja na ledu u Zetri, kao i prethodnih dana počinju u 15:00 sati, kada snage odmjeravaju Bjelorusija i Finska, dok druga utakmica počinje u 19:30 kada igraju Švicarska protiv Češke.

Mečevi karlings se nastavljaju u sportsko poslovnom centru “Peki” Pale a program počinje u 08:30 te traje cijeli dan!

Pridružite nam se na jednom od borilišta osjetite atmosferu EYOF-a i postanite dio događaja!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije