Englezi zaigrali hrkljuš: Nadrealisti zaživjeli i na Otoku

Radiosarajevo.ba
Englezi zaigrali hrkljuš: Nadrealisti zaživjeli i na Otoku
Foto: Screenshot / Englezi zaigrali hrkljuš

"Hrkljuš se igra tako što igrač, onaj lopta, ide od igrača do igrača i kruži u krug i sve dok vođa ekipe ne povikne hrkljuš. Kada povikne hrkljuš onaj kod kojeg je lopta je pobjednik, a ovi ostali konstatuju sa žaljenjem da su izgubili", govori Zenit Đozić u jednom od skečeva Top liste nadrealista i pokušava da objasni šta je hrkljuš.

Eh, Englezi su jučer zaigrali hrkljuš, neku malo opasniju i nasilniju verziju, ali hrkljuš.

Šalu na stranu, u Engleskoj je jučer održana 820. Atherstone utakmica u istoimenom gradu okruga Zapadna grofovija (West Midlands) u kojem je smješten drugi po veličini grad u Engleskoj - Birmingham. Grad Peaky Blindersa, Aston Ville i kolijevka inudstrijske revolucije u Velikoj Britaniji poznat je i po tome što se u ovom gradu još uvijek igra srednjovjekovni oblik fudbala, koji nas, eto, neodoljivo podsjeća na hrkljuš. 

Prvi meč odigran je 1199. godine, a igra se dva sata, gdje se igrači bore da osvoje loptu koja je specijalno napravljena za ovu priliku. Prije se koristila vreća zlata. Utakmica je ograničena na "Long street" ulicu u centru grada Atherstone, a pobjednik je onaj kod kojeg se lopta nađe kada se označi kraj utakmice (hrkljuš, zar ne?). Utakmica počinje u utorak u 3 sata, a zavrašava istog dana u pet sati.

Utakmicu je 1934. godine prenosio BBC radio, a na TV-u je prikazana 1958. godine. Priznajte, već vidite Minku, Reufa i Tihu kako gledaju prenos hrkljuša, pardon utakmice Atherstonea. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije