Dvostruka prvakinja svijeta odustala od odbrane titule: Ne želim nositi hidžab

Radiosarajevo.ba
Dvostruka prvakinja svijeta odustala od odbrane titule: Ne želim nositi hidžab
Foto: EPA / Anna Muzychuk tokom prvenstva u Iranu
Anna Muzychuk je ukrajinska šahistkinja, majstor, dvostruka prvakinja svijeta, ali na Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu koje je na rasooredu u Saudijskoj Arabiji neće nastupiti.

Svjetsko prvenstvo dodijeljeno je Saudijskoj Arabiji, a sve učesnice moraju na takmičenju nositi hidžab, i abaju, na što ukrajinska šahistkinja ne želi da pristane. Muzychuk je na takmičenju u Iranu nosila hidžab, ali ovaj put je odlučila da bojkotira takmičenje u Saudijskoj Arabiji. 

"Za samo nekoliko dana izgubit ću dvije titule prvaka svijeta, samo zbog toga što sam odlučila da ne idem u Saudijsku Arabiju i igram po nečijim pravilima. Ne želim nositi hidžab, ne želim se osjećati kao drugorazredno biće. Prije tačno jednu godinu osvojila sam ove dvije titule i bila sam najsretnija osoba u svijetu šaha. Međutim, sada se osjećam jako loše.

Spremna sam da se borim za svoje principe i propustim ovo takmičenje na kojem sa mogla zaraditi više novca nego na nekoliko velikih takmičenja zajedno. Sve to vas nervira, ali najpotresnija stvar je ipak što to nikoga ne interesuje. To ostavlja gorčinu, ali neće promijeniti moje mišljenje i moje principe. Isto mišljenje ima i moja sestra Marija i zaista sam sretna što dijelimo mišljenje. I da, za one kojima je stalo, vratit ćemo se", napisala je Anna Muzychuk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije