Drugi Unusal Marathon: 350 trkača po snijegu i ledu, s društveno-odgovornim ciljem

Radiosarajevo.ba
Drugi Unusal Marathon: 350 trkača po snijegu i ledu, s društveno-odgovornim ciljem
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Drugi Unusal Marathon: 350 trkača po snijegu i ledu

Sarajevo će dobiti još jedan sportski spektakl - 2nd Unusual Marathon, utrku koja će se 19. januara održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom trkači će istrčati 42 kilometra dugu stazu u zimskim uslovima.

Utrka kreće iz Sportsko-rekreativnog centra Safet Zajko i ide prema Darivi i Kozjoj Ćupriji, odakle se trči natrag u smjeru zapada, preko Ilidže i Velike aleje, sve do hrama Sv. Save u Blažuju, gdje se trkači okreću i vraćaju se prema centru Safet Zajko. 

"Možemo očekivati da će na dan trke vladati zimski uvjeti, temperatura ispod nule i snijeg, a moguće i smog. No, naši trkači vole ekstreme“, najavio je Darko Lončar, organizator utrke 2nd Unusual Marathon, koja će okupiti 350 trkača u glavnom gradu BiH.

Uskoro na ulicama Sarajeva: Drugi 'Unusual Marathon', jedinstvena trka na svijetu

Smog, snijeg, minusi, led, bljuzgavica... ništa neće pokolebati 350 trkača i trkačica koji će u nedjelju 19. januara ulicama Sarajeva trčati najneobičniju trku na svijetu. Iako tek drugi po redu, ' Unusual Marathon' izrasta u prepoznatljiv brend zimskog Sarajeva, a već sada je za ovaj događaj prijavljeno preko 300 učesnika iz 6 zemalja.

Na današnjoj konferneciji za novinare koja je održana na gornjoj stanici Sarajevske žičare, rečeno je kako će utrka imati izraziti društveno-odgovorni karakter, s obzirom na to da će se novčani nagradni fond, umjesto na pobjednike, usmjeriti za nabavku trkačke opreme za perspektivne mlade trkače pred kojima su međunarodni uspjesi.

Trčat će se u dvije discipline – maraton (42.195 metara) za iskusne trkače, te štafeta prilikom koje će ova dužina biti podijeljena na tri dionice, svaka po 14 kilometara.

Štafetni timovi će biti birani putem Random softvera koji će spajati trkače iz različitih gradova i država, kako bi se na ovaj način razvijao prijateljski duh.

Zabavnom ozračju ove utrke doprinijet će i duhoviti nazivi štafetnih kombinacija: „Jedna cura – dva pandura“ za tim sastavljen od dvije trkačice i trkača, te „Dvije ljepotice i zvijer“ za tim u kojem su dva trkača i trkačica.

Unusal Marathon je već sada osvojio simpatije u  trkačkoj zajednici, a neki od najboljih bh. dugoprugaša su ambasadori utrke: Sead Kondo – vlasnik državnog rekorda u maratonu postavljenog još davne 1975. godine; Osman Junuzović – državni prvak u polumaratonu, i reprezentativka Hrvatske u maratonu Matea Parlov Koštro

Među njima je i Amela Trožić, državna prvakinja u maratonu i ambasadorica Unusual maratona, koja se na konferenciji za medije prisjetila iskustava s prošlogodišnjeg prvog izdanja ove neobične utrke:

„Počastvovana sam što sam odabrana kao ambasadorica Unusual Marathona. Prošle godine je staza bila veoma sniježna, te je bilo prilično klizavo, tako da bih preporučila svim učesnicma da se dobro obuku i budu spremi za sv emoguće uslove. Moram reći da je bilo veoma interesantno i dobro smo se zabavili poslije trke, a tako će biti i ove godine. Ono što treba istaknti je da učesnici ne ometaju odvijanje saobraćaja, jer se trči trotoarima, a ulice prelaze na pješačkim prijelazima“, rekla je Amela Trožić.

Drugi Unusal Marathon: 350 trkača po snijegu i ledu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Drugi Unusal Marathon: 350 trkača po snijegu i ledu

Tokom drugog Unusual Marathona, u nedjelju 19. januara, saobraćaj također neće biti obustavljen, već po potrebi samo usporen na raskrsnicama kojima budu prolazili trkači.

Lončar je istakao još da će ove godine utrka imati i svoju turističku dimenziju. Grad Sarajevo omogućio je da svi trkači u svom startnom paketu dobiju besplatnu vožnju žičarom, ulaznicu za Vijećnicu, zahvaljujući GRAS-u imat će javni prijevoz toga dana, a Zemaljski muzej također će pokloniti svim trkačima ulaznicu.

Atraktivan trkački paket sadrži i majicu Unusual Marathona koja će i ove godine biti posebno dizajnirana, kao i finišersku medalju na kojoj će biti slika Vijećnice. 

Organizacija utrke ne bi bila moguće bez generalnog pokrovitelja BH Telecoma koji je pokrenuo kampanju „moja priča – moja trka“, te sponzora:  Carslberg piva, vode Ella, Securitasa, Durexa, Biolectre, Amko komerca i medijssih pokrovitelja: Kiss FM, Radiosarajevo.ba, Trčanje.rs i Moje trčanje.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije