Doaa Elghobashy: Poštujem protivnice u bikiniju, a i one poštuju moju maramu

Anandolija
Doaa Elghobashy: Poštujem protivnice u bikiniju, a i one poštuju moju maramu
Egipatska odbojkašica Doaa Elghobashy, koja se na Olimpijskim igrama u brazilskom Riju takmiči u odbojci na pijesku, kazala je kako poštuje svoje protivnice "koje igraju u bikiniju, a i one poštuju njenu maramu".

Olimpijske igre u Rio de Janeiru obilježila je i fotografija odbojkašica na pijesku, na kojoj je s lijeve strane sportašica odjevena prema islamskim propisima, dok je na drugoj strani mreže bila sportašica u dvodjelnom bikiniju.

Kako je kazala, Doaa Elghobashy želi promijeniti generalno mišljenje o islamu, koje se posebno posljednjih godina formiralo na Zapadu.

"Žene muslimanke trebaju biti predstavljane u svakoj prilici i ja se za to borim. Nije ispravno shvatanje moga odijevanja kao neke vrste sukoba kultura. Sa svojom maramom na Olimpijskim igrama nisam imala nikakvih problema jer se ovdje sportisti nadmeću u skladu sa svojim talentom. Mislim da zbog toga ni u olimpijskom selu niti tokom nadmetanja, meni nije pristupano s predrasudama. Ja poštujem protivnice koje igraju u bikiniju, a i one poštuju moju maramu", kazala je.

Podsjećajući da su žene u islamskom svijetu jednako aktivne kao i muškarci, ali to na Zapadu nije dovoljno poznato Elghobashy je rekla kako su u njenoj zemlji žene aktivne u svakom segmentu života.

"Pet hiljada žena se bavi odbojkom. Četiri stotine Egipćanki igra odbojku na pijesku, ne amaterski. Dobila sam veliki broj pozitivnih poruka iz islamskog svijeta putem društvenih mreža. Žene mi šalju poruke da ih ohrabrujem i inspirišem. Ženama s hidžabom sam otvorila jedna vrata i zbog toga su mi zahvalne", rekla je Elghobashy.

Napomenula je i da je kolege sportisti često pitaju o njenom načinu odijevanja.

"Već deset godina nosim hidžab. To je moj lični izbor. Ovdje sportisti pitaju iz znatiželje i kada im kažem da mi moja vjera nalaže da se tako odijevam to prihvataju to s razumijevanjem", rekla je novinaru AA 20-godišnja odbojkašica.

Ona je kazala i daj e ponosna što predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama te da želi biti sve poznatija po sportskim rezultatima, a ne po tome što nosi hidžab.

"Vjerujem da će se publika ubrzo navići na moj način odijevanja. Cilj mi je da o meni pričaju zbog mojih rezultata, jer je ovo prva olimpijada za mene i moj tim", dodala je.

Podsjetila je i da se upoznala sa Amerikankom İbtihaj Muhammed, koja takođe nastupa s hidžabom. Dodala je kako na Olimpijskim igrama u Riju ima veliki broj sportista muslimana i da su joj svi pružili veliku podršku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije