Dinastiji nema kraja: Tom Brady i Patriotsi osvojili Super Bowl

Radiosarajevo.ba
Dinastiji nema kraja: Tom Brady i Patriotsi osvojili Super Bowl
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Impresivna karijera

New England Patriotsi slavili su u 53. Super Bowlu u Atlanti pošto su savladali Los Angeles Ramse sa 13:3 i na taj način su došli do šestog Lombardijevog trofeja čime su se izjednačili na prvom mjestu vječne liste sa Pittsburgh Steelersima.

Ekipa prepoznatljiva po sjajnom napadu u ovom meču je pokazala koliko jaku odbranu ima, s obzirom da je drugi napad lige svela na samo tri poena.

Jednostavno, glavna oružja Ramsa bila su potpuno sasječena, u sezoni sjajni Todd Gurley je istrčao svega 35 jardi.

Meč je odlučen u tri minuta u završnici. Prvo je sedam minuta prije kraja Sony Michel istrčao, ispostavit će se jedini tačdaun na meču za 10:3, a prethodio mu je sjajan pas Toma Bradyja ka Gronkowskom.

Četiri minuta prije kraja, Stephon Gilmore je presekao pas praktično pred and-zonom.

Kod pobjednika Tom Brady je prebacio 262 jarda, uz intersepšn, a junak meča bio je Julian Edelman sa 141 uhvaćenim jardom – koji je ujedno proglašen i za MVP-a Super Bowla.

41-godišnji "quarterback" Tom Brady i 66-godišnji trener Bill Belichick porušili su mnoge rekorde. 

Obojica su kreatori svih šest trijumfa Patriotsa (2002., 2004., 2005., 2015., 2017. i 2019.), a pobjedom u Atalanti Belichick je postao najstarijim trenerom, a Brady najstarijim "quarterbackom" koji su osvojili naslov prvaka.

Ovo im je bio deveti Super Bowl, što je više nego što ih ima ijedna druga momčad u Super Bowl eri, naravno, osim New Englanda. Patriotsima je finale u Atlanti bilo 11. u klupskoj historiji.

Tom Brady je sada jedini igrač sa šest pobjeda na Super Bowlu, jedini koji je devet puta igrao u tim utakmicama i u njima bio startni vođa napada.

U Atlantu je već došao kao rekorder po osvojenim jardima dodavanjima, ukupnom broju dodavanja, ukupnom broju uspješnih dodavanja, a sada je samo povećao razliku u odnosu na ostale na toj listi.

"Bila je ovo nevjerojatna godina. Borili smo se kao nikada prije. Nevjerojatno je što smo uspjeli pobijediti u ovoj utakmici. Znali smo doći tako daleko i izgubiti, a to je jako teško. Volio bih da smo bolje igrali u napadu, ali pobijedili smo i to je nevjerojatno. Sretan sam i zbog suigrača. Ovo je ostvarenje sna za sve nas", izjavio je Brady, kojeg velika većina pratitelja i poklonika američkog nogometa smatra najvećim u historiji ove igre.

Pogledajte najzanimljivije detalje: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije