Deseti Giro di Sarajevo okupit će hiljade biciklista

Fena
Deseti Giro di Sarajevo okupit će hiljade biciklista
Biciklistička vožnja kroz Sarajevo - deseti Giro di Sarajevo, 10. septembra ponovo će okupiti hiljade bicikliste na staroj ruti od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta.

Udruženje Giro di Sarajevo ove godine obilježava deceniju borbe za prava biciklista u Sarajevu. U proteklih deset godina, broj biciklista u Sarajevu se uvećao u toj mjeri da sada ta zajednica broji na desetine hiljada aktivnih biciklista koji bicikl koriste svakodnevno, kao rekreaciju ali i alternativno sredstvo prijevoza.

Predsjednik udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović rekao je na današnjoj konferenciji za medije da problemi s kojima se suočavaju biciklisti ne jenjavaju jer vlast ne prati razvoj urbanog biciklizma na adekvatan način.

"Deset godina pokušavamo skrenuti pažnju na sve benefite koje biciklizam donosi jednoj urbanoj sredini. Pisali smo dopise, potipisivali memorandume, pregovarali, kreirali idejna rješenja, učestvovali na konferencijama, organizovali rekreativne i takmičarske događaje, ali odgovor onih koji odlučuju o našem okruženju vrlo je slab. Vlast jednostavno nije zainteresirana za urbani razvoj ovog grada i nama je vrlo žao što to moramo konstatovati", istakao je Selimović.

Naglašava da je ovo udruženje je do sada na glavne ulice Sarajeva izvelo više od 10.000 biciklista, a deset godina kasnije cijela biciklistička zajednica suočena je s možda najvećim izazovom koji opet pred njih postavljaju vlasti.

"U Zakonu o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevu koji je nedavno usvojen, stoji član koji će naprosto uništiti biciklistički transport u Sarajevu. To je stavka u kojoj se zabranjuje saobraćaj biciklistima po pješačkim stazama, bez iznimke, bile tu staze ili ne", objasnio je Selimović i dodao da će se nastaviti boriti za prava biciklista i promjenu Zakona.

U rekreativnoj vožnji mogu učestvovati svi koji posjeduju ispravan bicikl, osim djece do 12 godina starosti, kojoj je učešće zabranjeno iz sigurnosnih razloga.

U saradnji sa SOS Kinderdorf selima Giro di Sarajevo ima i humanitarni karakter. Naime, svi oni koji voze ili žele da otkupe kilometre koje će voziti njihovi prijatelji, mogu donirati iznose za podršku djeci štićenicima SOS Kinderdorf sela koja kreću u školu.

Utrka Giro di Sarajevo odgođena je za 10. septembar zbog nevremena koje je najavljeno za treći septembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije