Dejan Janjić: Osvojio preko 200 medalja i sanja Olimpijadu

Anadolija
Dejan Janjić: Osvojio preko 200 medalja i sanja Olimpijadu
Arhiva/Ilustracija / 8. i 9. septembar u Sarajevu
Dejan Janjić, četrnaestogodišnji član reprezentacije Bosne i Hercegovine u karateu takmičeći se u katama i borbama u ovom sportu osvojio je 201 medalju.

Na treningu u banjalučkom karate klubu Bushido Dejan Janjić je rekao da je posljednju medalju, bronzanu, osvojio na državnom prvenstvu BiH u Tuzli prošlog vikenda, zahvaljući čemu će imati priliku i da se takmiči ni na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu, koje se održava 12. decembra.

U deset godina bavljenja karateom Dejan je osvojio 139 zlatnih, 36 srebrnih i 26 bronzanih medalja.

"Najvažnija za mene je zlatna medalja sa Svjetskog prvenstva u Novom Sadu 2013. godine i naravno prva medalja, srebrna, koju sam sa devet godine osvojio u Subotici", kaže ovaj dječak koji trenutno ima crni pojas 1. dan.

Na karate su ga upisali roditelji kada je imao četiri godine, jer su mislili da će mu to pomoći kada poraste. U međuvremenu je jako zavolio ovaj sport za koji kaže da mu se najviše sviđa zbog druženja, naročito na takmičenjima, ali i sprotskog duha.

Idol mu je Rafael Aghayev koji je pet puta bio svjetski prvak u karateu. Kada će moći steći zvanje majstora 2. dana nije siguran jer su za to potrebne velike pripreme.

Činjenica da će karate od 2020. godine biti dio Olimpijskih igara, pred ovog karatistu postavila je novi cilj.

"Planiram da se kvalifikujem za Olimpijske igre i da ako Bog da osvojim medalju", kaže Dejan Janjić.

Iako se bavi i katama i borbama, mnogo više voli borbe, jer je tu bitnija brzina i samokontrola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije