Britanac opet prvak svijeta: Joshua se osvetio Ruizu i vratio šampionske pojaseve

Radiosarajevo.ba
Britanac opet prvak svijeta: Joshua se osvetio Ruizu i vratio šampionske pojaseve
Foto: Twitter / Detalj s boks meča Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza

Revanš između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza održan je kasno sinoć kao glavna borba bokserskog spektakla Clash of the Dunes u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, a bokser iz Velike Britanije uspio se revanširati i vratiti titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBO, WBA i IBF federaciji.

Dobio je jednoglasnom sudijskom odlukom nakon 12 rundi.

Prije pola godine ova dva borca rukavice su ukrstili u njujorškom Madison Square Gardenu, a tada je na veliko iznenađenje slavio meksički bokser.

Nakon što je zakazan njihov revanš to je postao najiščekivaniji sportski događaj u ovoj godini. Joshua je veoma oprezno boksovao i osvetio se Ruizu te vratio šampionske pojaseve.

U prvoj rundi Joshua je imao sjajan rad nogu i držao je Ruiza na distanci. Bokser iz Velike Britanije razbio je arkadu Meksikancu. U drugoj rundi Ruiz je pogodio Joshuu dva puta direktom i razbio mu arkadu, ali kao i prva pripala je bokseru iz Velike Britanije, piše Scsport.

Joshua je zadao jedan dobar udarac direktom u trećoj rundi, ali nije nijedan primio. U četvrtoj rundi Joshua je imao uzdrmanog Ruiza, ali je Meksikanac pred kraj runde zadao nekoliko dobrih udaraca i napravio probleme izazivaču. Izjednačene su nage bile u petoj rundi, a napetost je rasla. Joshua je ponovo pokušao desnim direktom, jedan mu je prošao, ali nije uzdrmao Ruiza.

Ruiz je pokušavao umoriti Joshuu, ali nije uspijevao. Na kraju šeste runde borba je prekinuta. Meksikanac je dva puta udario Joshuu u leđa i pokazao je da je isprovociran. U osmoj rundi Ruiz je izdržao nekoliko teških udaraca, ali nije pao. Osma runda je pripala Meksikancu koji je ozbiljno uzdrmao Joshuu i vratio se u meč.

U devetoj rundi sijevali su udarci sa svih strana i niko nije bio posebno bolji. Joshua je pokazao koliko je spreman, a Ruiz je bio sve frustriraniji što se vidjelo u desetoj rundi. Meksikanac je aktivnije napadao, jer je bio svjestan da mu je potreban nokaut i da teško može dobiti na bodove.

Bokser iz Velike Britanije u 11. rundi čuvao je vodstvo i nije dopuštao Ruizu da mu zada opasne udarce. Joshui je pripala i 12. runda. Na kraju iste Ruiz je pozivao Britanca da stane da se potuku, ali s obzirom da nije rizikovao do tada, očekivano je bilo da Joshua to ne uradi ni tada, tako da je došao do pobjede jednoglasnom sudijskom odlukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije