Trčanje / Bosanska maratonka koja je istrčala više od 30 trka

21. 12. 2018. u 08:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Zvijezda vodilja – ovako Nudžejmu Softić opisuju prijatelji.

Nudžejma je istračala više od 30 utrka u manje od četiri godine koliko se bavi trčanjem, od toga mnogo maratona i polumaratona širom svijeta, prva je žena s hidžabom u Evropi koja je istračala maraton, a od nedavno se okitila medaljom 'čelične žene', završivš 'Half Ironman' triatlon trku u Austriji, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Nudžejma Softić je rođena u Kozarcu, odakle je s porodicom protjerana u Hrvatsku kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Njen otac je ubijen odmah na početku rata, kada je imala četiri godine.

Danas je uspješna sportašica i lektorica. Nakon godina izbjeglištva u Hrvatskoj te života u Bočinji, malom mjestu kod Zenice, dolazi u Sarajevo da se školuje.

To može samo u Sarajevu: Unusual Marathon, zimska trka za najhrabrije

Trčanjem se 2015. godine počela baviti rekreativno. Istrčala je mnogo maratona i polumaratona, a završila je i 'half-Ironman', zahtjevnu triatlon trku u Austriji.

„Trčanje je definitivno borba sa samim sobom. Osim ako se profesionalno time bavite, da idete na prva tri mjesta, da biste od toga zarađivali, svi mi ostali smo čisti rekreativci, koji to radimo za svoje zadovoljstvo i radi toga što je nama bitno da pomjerimo neke svoje granice“, kaže Nudžejma.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa ispričala je kako je imala strah od vode, ali i da je njena volja bila jača od straha.

„Bez obzira koliko sam se ja bojala i vode i nisam znala plivati i ništa... Ja sam nekako bila sigurna da ja to mogu naučiti jer zaista sam to baš željela.“

Pliva u posebnom odijelu, jer Nudžejma nosi hidžab od djetinjstva, a neki su smatrali da takvo odijelo nije prikladno za nju.

„Ja ne znam šta neko očekuje da ja mogu plivati u džilbabu i da nešto mogu time postići... Normalno da ne mogu."

Nudžejma kaže kako je imala potrebu da svoje znanje prenese i drugima.

„Između ostalog, to je jedna od temeljnih stvari koje se od nas traže u vjeri. Da ono što znamo, moramo zapravo davati zekat na znanje, odnosno dijeliti to s drugima, ono što naučimo“.

KOMENTARI (1)