Bh. olimpijci spremni: Svečano otvorenje Olimpijade

Radiosarajevo.ba
Bh. olimpijci spremni: Svečano otvorenje Olimpijade
/ Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
Svečanošću u Rio de Janeiru, večeras (1 sat iza ponoći prema našem vremenu) počet će Trideset prve ljetne olimpijske igre.

Ove godine, Olimpijada će se prvi put održati u Južnoj Americi. Zemlja domaćin je Brazil, a svečano otvorenje održat će na jednom od najpoznatijih stadiona na svijetu, na Maracani. Na istom stadionu održat će se ceremonija zatvaranja gdje će se najaviti sljedeća Ljetna olimpijada, koja će se za četiri godine održati u Tokiju.

Na legendarnom brazilskom stadionu Marakana najbolji bosanskohercegovački sportista Amel Tuka izaći će večeras sa zastavom Bosne i Hercegovine u rukama na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara koje će označiti početak nadanja bh. građana da će 11 sportista koji nas predstavljaju u Rio de Janeiru konačno našoj zemlji osigurati prvu medalju.

U Riju će BiH predstavljati 11 sporista, a osim Tuke tu su atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lusija Kimani (Lucia), plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović i teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić.

Niko ne sumnja da nas večeras očekuje pravi karnevalski spektakl. Na defileu sportista neće se naći streljačica Tatjana Đekanović i njen trener Neven Rašić jer sutra rano ujutru ima nastup na Olimpijskim igrama, kao ni Tukin trener Italijan Gianni Ghidini, koji je želio s tribina posmatrati spektakl.
Početak ceremonije je u 20h po brazilskom vremenu, odnosno u 01h iza ponoći po našem vremenu.

Portal Radiosarajevo.ba donosi vam kompletnu satnicu i raspored nastupa naših sportista na Olimpijadi.

Poželimo im sreću!

6. august

Amina Kajtaz (18.30 sati prema našem vremenu)
Plivanje/delfin stil na 100 metara
Druga trka; plivačka staza br. 6

Tatjana Đekanović (13.30 sati prema našem vremenu)
Streljaštvo/zračna puška
Nastupa s brojem 16

Damir Džumhur (1.30 sati 7. augusta ujutro prema našem vremenu)
Protivnik: Dudi Sela, Izrael

Mirza Bašić (3 sata ujutro 7. augusta prema našem vremenu)
Protivnik: Juan Monaco, Argentina

12. august

Amel Tuka (15.10 prema našem vremenu)
Atletika/800 m kvalifikacije

Larisa Cerić (21.30 prema našem vremenu)
Judo/Carioca Arena 2
Protivnica: Nihel Cheikh Rouhou, Tunis

Mihajlo Čeprkalo (1.10 sati 13. augusta ujutro prema našem vremenu)
Plivanje/Sobodni stil 1500 m
Prva trka; plivačka staza br. 5

14. august

Lucia Kimani (14.30 prema našem vremenu)
Atletika/Maraton

18. august

Hamza Alić (14.55 prema našem vremenu)
Atletika/Bacanje kugle

Kemal Mešić (14.55 po našem vremenu)
Atletika/Bacanje kugle

Mesud Pozder (14.55 prema našem vremenu)
Atletika/Bacanje kugle

Finale/raspored

Ako se Tuka plasira u finale gledat ćemo ga 16. augusta u 3.25 prema našem vremenu, dok će Kimani, ako prođe u finalnu borbu za medalju, nastupiti u nedjelju, 14. augusta u 14.30 prema našem vremenu.

Finale u disciplini u kojoj se takmiče Alić, Mešić i Pozder zakazano je za petak, 19. august, u 1.30 prema našem vremenu.

Kajtaz bi u slučaju prolaza u finale nastupila 8. augusta, u 3 sata ujutro prema našem vremenu, a Čeprkalo 14. augusta također u 3 sata ujutro.

Cerić bi, ako prođe, u finalu nastupila 11. augusta u 22 sata prema našem vremenu, a Đekanović, ako prođe, za medalju se bori istog dana (6. augusta), s tim što je finale u 15.30.

Što se tiče tenisera, meč za zlatnu medalju igra se u nedjelju 14. augusta, u 17 sati prema našem vremenu, a meč za bronzu dan ranije u 17 sati prema našem vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije