Australski pilot Mat Hall najbrži na Red Bull Air Race utrci u Cannesu

Radiosarajevo.ba
Australski pilot Mat Hall najbrži na Red Bull Air Race utrci u Cannesu
Dugo očekivano premijerno izdanje Red Bull Air Racea u Francuskoj privuklo je 83.500 gledalaca proteklog vikenda u Cannesu te donijelo mnogo uzbudljivih dešavanja na nebu iznad Azurne obale.

Australac Mat Hall se vratio u odličnu formu koja ga je dva puta učinila viceprvakom. On je s vremenom od 57,692 sekunde bio najbrži u finalnoj utrci (Final 4), ostvarivši svoju prvu pobjedu od 2016. godine odnosno otkako nastupa u Edge 540 letjelici. Slijedio ga je Nijemac Matthias Dolderer sa svega 0,072 sekunde zaostatka.

„Prošli smo jako dugu i tešku tranziciju od našeg prošlog MXS aviona do nove Edge letjelice. Ali sada, sa novim timom, novim avionom i novim sponzorom, sve je sjajno. Osjećamo se spremnima da se borimo za osvajanje Svjetskog prvenstva“, bio je samouvjeren Hall nakon pobjede.

Iznenađenje je bila diskvalifikacija češkog pilota Martina Šonke, koji je prvobitno prošao u Final 4, zbog povrede tehničkih pravila. Njegovo mjesto u finalnoj utrci zauzeo je lider prvenstva, Amerikanac Michael Goulian, koji je sa 58,083 sekunde osvojio treću poziciju i tako zadržao vodstvo u ukupnom poretku.

Aktuelni svjetski prvak, Japanac Yoshihide Muroya, morao se zadovoljiti četvrtim mjestom nakon što je dobio kaznu od dvije sekunde zbog neispravne visine leta na kapiji 8. No, i bez te kazne njegovo vrijeme ne bi bilo dovoljno za mjesto na pobjedničkom podiju.

Nakon druge od osam stanica sezone 2018, stanje u ukupnom poretku prvenstva je sljedeće: vodeći je i dalje Goulian (24 boda), Hall je sada drugi sa svega tri boda manje (21), dok je Muroya treći (19).

Treća stanica biće Chiba u Japanu, 26-27. maja 2018. godine.

Za sve vijesti o Red Bull Air Race Svjetskom prvenstvu, posjetite www.redbullairrace.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije