Atletičari iz BiH na Olimpijskim igrama

Radiosarajevo.ba
Atletičari iz BiH na Olimpijskim igrama
Radiosarajevo.ba / Amel Tuka
Amel Tuka, koji je danas izborio plasman u polufinale Olimpijskih igara u Riju, najuspješniji je atletičar do sada u poslijeratnoj BiH

On će u polufinalu trčati u subotu navečer, te nastojati da bude među prvom dvojicom, što će mu omogućiti plasman u finale.

Još četvero naših atletičara bore se na 31. Olimpijskim igrama u RIju. Naturalizirana bh. atletičarka, Kenijka, Lucija Kimani, nastupit će u maratonu, a bacači kugle, Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer, nastupit će 18. augusta.

 Atletski savez naše zemlje podsjeća na historijat naših takmičara na Olimpijskim igrama.

Od osamostaljenja 1992. godine, Bosna i Hercegovina je nastupila na svih šest olimpijskih igara i na svih šest takmičenja, Bosnu i Hercegovinu su predstavljali i atletičari: 1992. - Barcelona (4), 1996, - Atlanta (2), 2000. - Sidney (4), 2004. - Atina (2), 2008. - Peking (2), 2012. - London (2).

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali: Zlatan Saračević (kugla), Dragan Mustapić (disk), Mirsada Burić (3000 metara), Kada Delić (10 km hodanje), Islam Đugum (maraton), Đuro Kodžo (maraton), Željko Petrović (maraton), Elvir Krehmić (skok u vis), Dijana Kojić (400 metara), Jasmin Salihović (800 metara), Jasminka Guber (1500 metara), Lucija Kimani (maraton), Hamza Alić (kugla), Kemal Mešić (kugla).

Od nabrojanih, najbolje rezultate su ostvarili Elvir Krehmić (skok u vis) i Kada Delić (brzo hodanje).

Olimpijske igre u Riju za Bosnu i Hercegovinu su sedme po redu. 

Bosna i Hercegovina imala je svoje predstavnike na olimpijskim igrama u sastavu olimpijskog tima SFR Jugoslavije. To su bili Dako Radošević (bacač diska i kugle) i Vinko Galušić (brzo hodanje).

Najuspješniji atletičar u povijesti olimpijskih igara je Paavo Nurmi, poznatiji kao "leteći Finac". Osvojio je ukupno 12 olimpijskih medalja (9 zlatnih i 3 srebrne).

Najuspješnija atletičarka olimpijskih igara je Merlene Ottey. Atletičarka, porijeklom iz Jamajke, koja je pred kraj karijere nastupala za Sloveniju, osvojila je devet olimpijskih medalja. Zanimljivo je da nema osvojenu nijednu zlatnu medalju. Osvojila je tri srebra i šest bronzanih medalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije