Amerikanci najuspješniji, historijski uspjeh Hrvatske

Anadolija
Amerikanci najuspješniji, historijski uspjeh Hrvatske
Spektaklom na stadionu Maracana noćas su zatvorene prve Olimpijske igre držane na tlu Južne Amerike.

U proteklih 15 dana na borilištima se nadmetalo više od 11.000 sportista iz 206 zemalja svijeta, a olimpijski tim SAD-a bio je uvjerljivo najuspješniji sa osvojenom 121 medaljom.

Na listi dobitnika olimpijskih odličja SAD su uvjerljivo prvi sa 121 medaljom i to 46 zlatnih, 37 srebrenih i 38 bronzanih. Tim Velike Britanije je drugi za 67 medalja, i to 27 zlatnih, 23 srebrene i 17 bronzanih. Treća je Kina koja je u Riju sakupila 70 medalja (26 zlata, 18 srebrenih i 26 bronzanih). Britanci su na listi ispred Kineza jer imaju više zlata.

Suspenzijom velikog broja sportista zbog doping afera desetkovana Rusija na Olimpijadi u Riju osvojila je 56 medalje, 19 zlatnih, 18 srebrenih i 19 bronzanih.

Valja istaći i zapažen nastup olimpijskog tima Hrvatske, koji se na listi osvajača medalja nalazi na 17. mjestu sa deset odličja. Hrvati su u Riju stiglu do pet zlatnih medalja, tri srebra i dvije bronze. To je najveći uspjeh hrvatskih olimpijaca do sada.

Srbija je 30. sa osam medalja, odnosno dva zlata, četiri srebra i dvije bronze. Ostaje žal zbog rane eliminacije prvog reketa svijeta Novaka Đokovića, koji nije uspio u nakani da osvoji i olimpijski turnir koji mu nedostaje u bogatoj riznici.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine sa 11 takmičara i ovog puta je ostao bez olimpijskih medalja. Nade bh. olimpijaca od danas su usmjerene ka Tokiju, glavnom gradu Japana koji će biti domaćin narednih Olimpijskih igara 2020. godine.

Među 11.000 sportista iz 206 zemalja svijeta koji su se takmičili na Olimpijadi u Riju bili su i debitantski timovi Kosova, Južnog Sudana, kao i Olimpijski tim izbjeglica.

Dva imena koja su obilježila Olimpijske igre u Brazilu su najbrži plivač svijeta Michael Phelps iz SAD-a i najbrži sprinter svijeta Usain Bolt iz Jamajke, piše Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije