'Amelu Tuki na dan finala nisu smjeli uzeti uzorak krvi i urina'

Radiosarajevo.ba
'Amelu Tuki na dan finala nisu smjeli uzeti uzorak krvi i urina'
Ilustracija/Arhiv / Tuka na 68. memorijalnom mitingu "Boris Hanžeković" u Zagrebu osvojio sedmo mjesto
Atletski savez BiH žalio se IAAF-u zbog dvostrukog doping testa najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki.

Antidoping administrator Međunarodne atletske federacije (IAAF) Thomas Capdevielle odgovorio je na protestnu notu Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, koji se žalio Odjelu za antidoping IAAF-a na dvostruko testiranje Tuke tokom Evropskog prvenstva u Amsterdamu, navodi se u saopćenju Atletskog saveza BiH.

Naime, Tuki su tokom prvenstva dva puta uzeti uzorci krvi i urina, a druga kontrola je obavljena na dan finala. Od osam finalista trke na 800 metara, samo su od Tuke uzeti uzorci krvi i urina, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH ASBiH.

U odgovoru IAAF-a se kaže da je Tuki tog dana zbog loše interpretacije instrukcija, greškom uzeli uzorak krvi i urina. Kako se navodi u pismu, davalac usluga (Svjetska antidoping kontrola) obavijestila je IAAF o greški, te se izvinila.

Capdevielle se uime Odjela za Antidoping kontrolu pri IAAF-u izvinio atletičaru i Savezu, te se zahvaljuje na podršci u suzbijanju dopinga u sportu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije