Amel Tuka večeras u "nehumanim" uvjetima trči za novu medalju na Svjetskom prvenstvu

Radiosarajevo.ba
Amel Tuka večeras u "nehumanim" uvjetima trči za novu medalju na Svjetskom prvenstvu
Foto: EPA-EFE / Amel Tuka

Svjetsko prvenstvo u atletici koje se država u prijestolnici Katara Dohi večeras će donijeti finalnu utrku na 800 metara u kojoj će nastupiti najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Nakon osvojene bronze u Pekingu 2015. godine Tuka večeras ima priliku da Bosni i Hercegovini donese i drugo odličje sa završnice velikih takmičenja.

Tuka je pobijedio u polufinalnoj utrci u vremenu 1:45.63, a zanimljivo je da bi s tim vremenom u Pekingu prije četiri godine bio zlatni. U Pekingu prije četiri godine pobijedio je David Rudisha kojeg nema zbog povrede, a upravo je on vlasnik svjetskog rekorda s vremenom 1:40.91. Istaknuo je da će se vratiti pred Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, a nije sudjelovao ni u kenijskim kvalifikacijama za Dohu.

Od aktivnih trkača drugo najbolje vrijeme ima Nijel Amos koji se smjestio između Wilsona Kipketera i trenutnog predsjednika Svjetske atletske federacije - Sebastiana Coea. Amos je trčao 1:41.73. U finalu neće biti ni zlatnog s prošlog prvenstva svijeta u Londonu - Pierre-Ambroise Bossea, kao ni starog Amelovog znanca, Poljaka - Adama Kszcota. Finale nije izborio ni fantastični Kenijac Emmanuel Korir, a samim tim rastu i apetiti ljubitelja atletike u Bosni i Hercegovini.

Kada je ova sezona u pitanju Tuka je iz utrke u utrku podizao formu, a i sam je najavio da će vrhunac biti upravo u Dohi. Od finalista Tuka ima treće najbolje vrijeme sezone i najbolje vrijeme karijere. Oba rezultata ostvario je na utrci Dijamantske lige u Monacu.

Upravo te 2015. kada je donio bronzu Bosni i Hercegovini u Monacu je trčao 1:42.51, što je bolje od Rotichevih 1:42.54. Upravo će Ferguson Rotich koji je svoj najbolji rezultat ostvario ove sezone biti najveći Amelov konkurent u finalu, uz odličnog Donovana Braziera (1:42.70 SB - PB). Tuka je ove sezone trčao u vremenu 1:43.62.

Osim Kenijca Fergusona Roticha i Amerikanca Donovana Braziera u finalu će nastupiti Adrian Ben iz Španije, Bryce Hoppel iz Amerike, Wesley Vasquez iz Portorika, Marco Arop iz Kanade i još jedan Amerikanac Clayton Murphy.

Finalna utrka na rasporedu je večeras u 21 sat i 10 minuta (22 sata i 10 minuta po lokalnom vremenu). Važno je istaći i da se Svjetsko prvenstvo održava u praktično nehumanim uvjetima.

Jutros u devet sati temperatura je 32 stepena Celzijusa, danas se predviđaju temperature i do 40 stepeni, dok će za vrijeme utrke biti 32 stepena Celzijusa uz veliku vlažnost zraka. Prijenos utrke možete gledati na Arena Sport TV 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije