Amel Tuka u borbi za nagradu za najboljeg atletičara Europe

Radiosarajevo.ba
Amel Tuka u borbi za nagradu za najboljeg atletičara Europe
Arhiv / Amel Tuka se oglasio nakon još jednog dobivenog priznanja

Amel Tuka je nominiran za  najboljeg atletičara Evrope!

Ovo je još jedno u nizu priznanja za viceprvaka svijeta, koji je do srebrene medalje stigao na Svjetskom prvenstvu u Dohi prije tačno 10 dana, a novinacija je stigla od  strane Europske atletske federacije.

Amel Tuka: Mislio sam da sam jak, a onda me zagrlila majka

Međutim trenutak kada sam zagrlio majku, emocije krenu, suze same krenu. Jer, ta žena me donijela na ovaj svijet. Rodila me čak na noge. Možda rijetko ko to zna, ali ja sam jedan od rijetkih koji je rođen na noge.

Evropska atletska federacija svrstala je Tuku među deset najboljih atletičara ove godine.

Tuka, koji je najbrži Evropljanin ove sezone na 800 metara i vlasnik srebra sa Svjetskog prvenstva, će konkurente imati u Mihailu Akimenku (skok u vis), Pawelu Fajdeku (kladivo), Perseusu Karlstromu (20 km brzo hodanje), Niklasu Kaulu (dekatlon), Magnusu Kirtu (koplje), Marcinu Lewandowskom (1.500 metara), Sergeju Šubenkovu (110 metara prepone), Danielu Stahlu (disk) i Karstenu Warholmu (400 metara prepone).

Tuka je, inače, ove godine i najbrži Europljanin na 800 metara, a predvodio je i team Europu sa dvije pobjede u atletskom meču protiv Amerike.

Susret Amela i njegove Amine na aerodromu: "Ovo je smisao života"

Heroj nacije, srebrena gazela zlatnog sjaja, naš Amel Tuka sletio je danas u Sarajevo, odakle je stigao iz Dohe, gdje je osvojio drugo mjesto u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu. Nakon toga je održao i press konferenciju - detalje može čitati na donjem linku: Amel Tuka: Ponosan sam, hvala vam na svemu, hvala mojoj Bosni i Hercegovini!

Rođeni Kakanjac sjajnu sezonu je krunisao fenomenalnim utrkama na Svjetskom prvenstvu u Dohi, gdje je u finalu istrčao vrijeme 1:43.47.

Proglašenje najboljih i svečana ceremonija bit će upriličena 26. oktobra na gala večeri Golden Tracks u Tallinnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije