Amel Tuka: Zašto sam počeo navijati za Real, čiji dres čuvam u vitrini

Radiosarajevo.ba
Amel Tuka: Zašto sam počeo navijati za Real, čiji dres čuvam u vitrini
Foto: Privatni album / Amel Tuka sa djevojkom Aminom

Doha, Svjetsko prvenstvo u atletici. Večeras je finalna utrka na 800 metara, a svi Bosanci   i Hercegovci sa posebnom pažnjom čekaju 21.10 sati kada će nakon startnog pucnja u borbu za jednu od medalja trčati Amel Tuka.

Razgovarao: Almir Sokolović

Nakon osvojene bronze u Pekingu 2015., Tuka večeras ima priliku da Bosni i Hercegovini donese drugo odličje sa završnice velikih takmičenja.

Amel Tuka večeras u "nehumanim" uvjetima trči za novu medalju na Svjetskom prvenstvu

Svjetsko prvenstvo u atletici koje se država u prijestolnici Katara Dohi večeras će donijeti finalnu utrku na 800 metara u kojoj će nastupiti najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka. Nakon osvojene bronze u Pekingu 2015. godine Tuka večeras ima priliku da Bosni i Hercegovini donese i drugo odličje sa završnice velikih takmičenja.

Sa Amelom smo razgovarali uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo. O njemu su uglavnom sve priče ispričane. Bio je nogometaš Rudara iz Kaknja za koji je nastupao u mlađim kategorijama.

Potom je više puta bio prvak Bosne i Hercegovine i stigao je do crnog pojasa u karate, da bi jedno kao srednjoškolac predstavljao svoju školu na atletskom takmičenju i pobijedio na utrci na 400 metara.

U ovom razgovoru smo najmanje pričali o atletici, jer smo znali da će na stazi u Dohi sve kazati – stigao je do finala.

Amel Tuka kada je dobio dres Raula - undefined

Foto: Privatni album: Amel Tuka kada je dobio dres Raula

“Da moj nastavnik nije bio zadivljen tom utrkom, danas bi me gledali kao nogometaša nekog velikog europskog kluba. Volio sam nogomet, kao i nešto znam o njemu, jer sam se često znao družiti sa našim igračima u Italiji. Mislim da video mog pimplanja lopte sa Pjanićem i danas ima dosta pregleda”, priča Tuka za Radiosarajevo.ba.

Kaže da mu je prva ljubav nogometna ljubav zenički Čelik.

„Njihove utakmice sam gledao i drago mi je kada čujem, dok sam u Italiji, da su pobijedili. Radujem se svakom golu Pjanića, Džeke..., često sam gost na njihovim utakmica. No, u mom životu od malih nogu postoji samo jedan klub – Real iz Madrida. Za njih navijam otkako znam za nogometnu loptu, kada sam krenuo u Kaknju da igram za Rudar“, nastavlja svoju životnu priču „Gazela iz Kaknja“.

Pogledajte kako je Amel Tuka pomeo konkurenciju i plasirao se u finale

Amel Tuka je večeras izborio plasman u finale na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi. Naš najbolji atletičar je u svojoj trećoj polufinalnoj grupi, ubjedljivo zauzeo prvo mjesto i plasirao se u finale. Tuka je imao vrijeme 1:45.63. Iza njega, drugo mjesto u njegovoj polufinalnoj grupi osvojio je Bruce Hoppel iz Sjedinjenih Američkih Država.

Otkrio nam je da je jedne prilike dobio i dres slavnog Raula.

„Moji prijatelji iz Španije su čuli za moju ljubav prema Realu i pozvali smo se na kafu. Kada smo se vidjeli i sjeli, rekli su mi da imaju poklon za mene, iznenađenje. Ubrzo su se pojavili sa dresom u rukama. Bio je to dres sa potpisom Raula. Obradovali su me“, dodao je Tuka, koji je u svojoj bogatoj arhivi fotografija našao upravo tu sliku sa dresom Raula.

BiH večeras ima svog heroja: Amel Tuka u finalu Svjetskog prvenstva

Amel Tuka trčat će u finalu na 800 metara Svjetskog prvenstva u atletici. Najbolji bosanskohercegovački atletičar večeras je u polufinalu osvojio prvo mjesto i plasirao se u finale. On je pobijedio u vremenu 1:45.63. Bryce Hoppel (USA) je bio drugi i on se također plasiraou finale.

Amel kaže da voli svu vrstu muzike. Tvrdi da nema omiljenog pjevača i da mu svaka pjesma Dine Merlina i Halida Bešlića, legne na srce.

„Evo upravo šetamo pored Miljacke i pjesma Halida Bešlića sa nazivom „Miljacka“ se redovno sluša kada sam u Italiji. To mi, kada sam na putovanju, dođe neka veza sa domovinom. Ljubav prema Bogu i Bosni i Hercegovini su dvije činjenice s kojima živim cijeli život. Posebno kada sam krenuo na silna putovanja, kada sam veoma malo u Kaknju i Zenici“, nastavlja Tuka.

Priča nam da voli pogledati odličan film. Omiljeni žanrovi su – trileri.

„Volim kada film ima zaplet, kada je teško pretpostaviti njegov kraj. Ne bježim od gledanja neke dobre komedije, zna me često opustiti uoči utrke, ali triler je beton“, podvukao je Tuka.

Edin Džeko poslao emotivnu poruku Amelu Tuki

Uspjeh bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Kataru preko Facebooka je komentarisao fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrač Rome Edin Džeko. "Druže, prijatelju, raketo, sve što si dosad učinio za sebe, za svoju porodicu, za Bosnu i Hercegovinu, bilo je veliko.

Amel se na vječnu ljubav zakleo djevojci Amini Pivić iz Zenice. Buduća Tukina supruga kćerka je jednog poznatog zeničkog notara, potiče iz vrlo ugledne zeničke porodice.

Amina i Amel upoznali su se na apsolventskoj večeri, prije negoli se desio vrtoglavi uspon sjajnog srednjeprugaša u sami vrh svjetske atletike.

“Vjenčanje je u oktobru, ali o tome nakon Dohe. Bit će prilike...“, kazao je Tuka za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, finalna utrka je večeras u 21.10 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije