Zvanično otvoren sedmi Simposar u Sarajevu premijerom filma o Švabi

N. Ka - F. Z.
Zvanično otvoren sedmi Simposar u Sarajevu premijerom filma o Švabi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Otvoren sedmi Simposar
U sarajevskom Bosanskom kulturnom centru premijerom filma Švabo iz Sarajeva, u produkciji Al Jazeere, autora Sabahudina Topalbečirevića večeras je otvoren sedmi po redu sportski simpozij Simposar.

Simposar je zvanično otvorio selektor Fudbalske reprezentacije Hrvatske - Zlatko Dalić. 

"Šta reći o planetarno velikom čovjeku. Čovjeku iz male zemlje, a svjetskom čovjeku. Zadužio je ne samo Sarajevo i BiH, nego usudit ću se reći Evropu i cijeli svijet. Ivica Osim dolazi iz porodice u kojoj su mu baka i deda iz Slovenije i Njemačke, a drugi deda i baka iz Poljske, odnosno Češke Republike. Zašto ovo govorim? Zato što je Ivica Osim imao Europu u svojoj kući te 1941. godine. Istu onu Evropu koju molimo da nas sada primi u Evropu. Bio je najbolji matematičar u razredu, a zahvaljujući odličnim ocjenama oslobodjen je mature.

 U Japanu je objavljena knjiga ‘Citati Ivice Osima’, postala je bestseller i prodata je u 400.000 primjeraka. Tokom četvrtfinalne utakmice dok je bio selektor Japana u duelu izmedju njegovog Japana i Australije, u četvrtfinalu Azijskog kupa pucali su se penali. Osim ih nije gledao, a rekao je da je to zbog toga što ne želi da ga infarkt pokosi u dalekoj Aziji i da tu umre, nego da želi umrijeti u svom Sarajevu”, rekao je o Osimu Bogić Bogićević.

Topalbećirević je istaknuo da obično nema tremu, ali da je večeras ima.

"Ovo je sala u koju sam obično dolazio kada sam bježao iz škole, jer bila je jedna projekcija od 11 ujutro, a treći i četvrti čas su obično najteži, a ti fino dođeš u kino od 11 do 13. Simposar ima svoje sedmo izdanje i ja sam zaista ponosan, da smo uspjeli da animiramo ova imena. Reći ću samo dvije stvari, gospodin Ivica Osim koji je ne samo sarajevska već i svjetska legenda, a ja sam imao jednu ogromnu motivaciju da pokušam da napravim jednu priču, a koliko sam u njoj uspio to ćete vi dati sud na kraju ovog filma. S druge strane mi je čast da su nas posjetili ovakvi sportski velikani. Želio sam da ugostimo i naše prijatelje, sportske vice prvake svijeta", kazao je Topalbećirević.

Nakon završene projekcije filma obratio se i Ivica Osim i zahvalio se svima koji su došli da podrže ovu pozitivnu priču.

"A što se mene tiče, na kraju kada sačekate kraj karijere dobijete štap i čuvaj se za štap i koliko izdrži. Ovo je taman prije Bara, oproštaj, tako mu dođe. Moja je još jedino želja da se češće sastajemo, volio bih da to budu bivši igrači Sarajeva i Želje, da razgovaramo jer razgovor pomaže. Želim se zahvaliti svima na govorima, iako ste malo pretjerali, ali dobro", kazao je Osim i dodao:

"Ja mogu nekako izaći iz Sarajeva, ali ne mogu nikako Sarajevo istjerati iz sebe", zaključio je Osim.

Osim je na kraju i dodao da bi volio da gradski derbi između Sarajeva i Željezničara koji se igra sutra, prođe mirno, da se odigra jedna lijepa utkamica.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije