Zvali smo NSBiH u vezi licenci, šta je sa Željom, Radnikom: Ovo je njihov odgovor

A. S.
Zvali smo NSBiH u vezi licenci, šta je sa Željom, Radnikom: Ovo je njihov odgovor
Arhiv / Zvali smo NSBiH u vezi licenci, šta je sa Željom, Radnikom: Ovo je njihov odgovor

Premijer nogometna liga je završena, Nogometni savez Bosne i Hercegovine je kovertirao klubove koji će se naredne sezone igrati na europskoj sceni, ali bubamara je u našoj zemlji još crveni pod stida. 

Razlog? Optužbe sa svih strana - ko i zbog čega je dobio ili ostao bez licence.

U Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine nam tvrde da je sve čisto. Bez obzira na to što i klubovi i javnost imaju mali milion pitanja. 

Upitnik iznad glave

Teško je nabrojati sve, ali je i nama, kao mediju koji je uvijek na strani navijača, u mnogim slučajevima ostao upitnik iznad glave.

Radiosarajevo.ba je proteklih dana, otkako su klubovi na svojim zvaničnim stranicama objavili finansijske izvještaje (prvi put od ove sezone, nap. a.), malo analizirao šta su sve klubovi objavili.

Komisija za licenciranje NSBiH tvrdi da je sve čisto i da su klubovi prošli revizorski izvještaj i kontrole i da je s njihove strane posao završen. 

Naš opet zanima zašto je revizorska kuća BDO BH bila zadužena da u svim klubovima obavi revizorski izvještaj. 

U FK Sarajevo, šampionu BiH koji će naredne sezone predstavljati našu zemlju u Ligi prvaka, ne postoji uravnoženost prihoda i troškova što je jedno od osnovnih načela finansijskog poslovanja. 

Naglasit ćemo i ovo - šokantan je i izvještaj NK Široki Brijeg. Kada zavirite u njihov izvještaj koji je također dostupan na klupskoj stranici, vidjet ćete da su tamo prikazani nenormalno mali troškovi plaća, koji su za tri puta manji od FK Sarajevo, Zrinjski ili Željezničar. Vidljivo je da tamo od 2017. svi nogometaši igraju za primanja koja su ispod 1.000 KM mjesečno.

Ostaje i pitanje da li je Porezna uprava navratila na Pecaru i kada? No, sve to NSBiH nije ništa sumnjivo.

U NSBiH smatraju da se ni Radniku iz Bijeljine ne može ništa osporiti i pored toga što su tek dana na svoj stranici objavili potpuni finansijski izvještaj što im je bila dužnost od ove sezone i što nalažu pravila Nogometnog saveza BiH. 
Zanimljivo je i da je rashod u FK Zvijezda 09 svega 250.000 KM, dok je u Tuzla Cityju nevjerovatan višak prihod manji od 10.000 KM. 
 
U potrazi za informacijom više razgovarali smo sa Nihadom Hodžićem, ekspertom NSBiH za infrastrukturu i sigurnost.  
"Svi klubovi koji se žale i prebacuju probleme na drugi klub, oni na taj način žele sakriti svoj nemar. Komisija za licenciranje NSBiH je obavila svoje zadatke i sve je tu jasno. Poznato je ko je dobio licencu, a ko je ostao bez Europe i tu što se tiče ove komisije je posao završen", kaže Hodžić za Radiosarajevo.ba
 
Zanimalo nas je i kako se moglo dogoditi da Radnik svega dva sata nakon sastanka Drugostepene komisije za licenciranje NSBiH na svojoj Facebook stranici objavi informaciju da je u Bijeljini otvoren šampanjac i da će igrati u Europskoj ligi, kada u FK Željezničar, a ni kompletna bh. javnost nisu zvanično znali ko ide na europsku scenu. 
 
Iz NSBiH su pojasnili tada da će klubovi tek kroz 48 sati saznati konačan stav Drugostepene komisije za licenciranje. 

Radnik zloupotrijebio NSBiH 

"Kada komisije donese odluku, propisano je da 48 sati nakon toga klubovi saznaju konačne odgovore. Prvog dana odgovor Željezničaru se slao na osam stranica, dok je prema Bijeljini vjerovatno otišao upitnik za prijavu igrača za Europu, zbog rokova koje od NSBiH traži UEFA. Vjerovatno su tu informaciju u Radniku iskoristili i zloupotrijebili je za objavu na svojoj FB stranici", pojasnio je Hodžić za naš portal. 
Podsjetimo na kraju, Iz FK Željezničar su nam danas potvrdili da oni neće odustati od utrke za Europu i da sve i dalje stoji identično kao na posljednjoj konferenciji za medije na kojoj je Mirza Ustamujić, član Upravnog odbora kazao "da će klub ići prema UEFA-i da zaštiti svoja prava", te da će više informacija biti poznato na Skupštini kluba koja će se uskoro održati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije