Žrijeb 1. pretkola: Zrinjski će se za Ligu prvaka boriti protiv Spartaka Trnava

Radiosarajevo.ba
Žrijeb 1. pretkola: Zrinjski će se za Ligu prvaka boriti protiv Spartaka Trnava
Žrijebom ekipa za 1. i 2. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka u Nyonu odlučeno je da će Zrinjski prolazak u grupnu fazu najelitnijeg nogometnog takmičenja u Europi tražiti prvenstveno preko Spartaka Trnave.

Još ranije UEFA je napravila podgrupe pa su mogući rivali za Plemiće bili još prvaci Slovačke (FC Spartak Trnava), Malte (Valletta FC), Armenije (FC Alashkert), Crne Gore, (FK Sutjeska), Latvije (FK Spartaks) i Estonije (FC Flora).

Ostali parovi u grupi 3 su:

FK Kukesi - Valletta
Flora Tallinn - Apoel Beer-Sheva
Spartaks Jūrmala - Crvena zvezda
Alashkert - Celtic
FC Astana - Sutjeska

Kada je riječ o ostalim grupama, u njima će svoj prolazak u narednu fazu takmičenja tražiti sljedeći parovi:

Grupa 1

FC Torpedo - FC Sherrif
KF Shkendija - The New Saints
FK Sudova - Apoel FC
NK Olimpija Ljubjlana - Qarabag FK
F91 Dudelange - Videoton

Grupa 2

Pobjednik preliminarne runde - Malmo FF
HJK Helsinki - Vikingur
Ludogorets - Crusaders
Cork City - Legia Warsaw
Valur Rejkavik - Rosenborg

Utakmice ove faze takmičenja bit će odigrane 10. i 11 jula, dok će uzvratni mečevi biti odigrani 17. i 18. jula, kada će u Mostar stići prvak Slovačke. 

Zanimljivo je da je prije tri godine Olimpic iz Sarajeva, kao osvajač Kupa BiH, igrao protiv Spartaka iz Trnave. Rezultat prve utakmice bio je 1:1, dok je i druga utakmica završena neriješenim rezultatom 0:0, a Spartak je tada prošao dalje zahvaljujući golu u gostima.

Također, zanimljivo je i da je šef stručnog štaba Ante Miše uoči žrijeba istaknuo kako bi najviše voljeli izbjeći upravo Spartak, kojeg smatra najtežim protivnikom. No, i ukoliko bude poražen ovo neće biti kraj europskog putovanja za Zrinjski jer će oni, prema novom formatu, u slučaju poraza proći direktno u drugo pretkolo Europa lige, gdje i dalje imati priliku za nastavak borbe u europskim takmičenjima. Dodatno, i u sezoni 2009/10 Spartak Trnava imao je sraz sa još jednim timom iz BiH, a riječ je o FK Sarajevo. Tada je Spartak ispao iz takmičenja zahvaljujući pobjedi Sarajeva na Koševu od 1:0 i remiju u Trnavi 1:1. To znači da Spartak do sada nije ostvario nijednu pobjedu protiv bh. timova ako ne računamo dvostruki trijumf nad Slobodom (2:1, 1:0) u Intertoto kupu (2004).

"S obzirom na to da sam već ranije izjavio da bih volio kada bismo izbjegli prvake Slovenije, Makedonije i Slovačke, jasno da u ovom društvu najtežim protivnikom smatram Spartak. Bilo kako bilo, pričekajmo žrijeb, a onda ćemo vidjeti protiv koga ćemo tražiti prolaz dalje, što će biti naš cilj bez obzira na ime protivnika", izjavio je Ante Miše, trener Mostaraca, uoči žrijeba.

Zrinjski će pripreme za Ligu prvaka i novu sezonu obaviti u Sloveniji, a Miše je u Moravske Toplice poveo 28 fudbalera.

Već sutra biti će održan žrijeb za pretkola UEFA Europa lige, tokom kojeg će ostali predstavnici BiH u europskim takmičenjima, FK Sarajevo i FK Željezničar, saznati svoje protivnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije