Zmajevi protiv Armenije započinju let ka Europskom prvenstvu

Radiosarajevo.ba
Zmajevi protiv Armenije započinju let ka Europskom prvenstvu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Zmajevi treniraju
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras otvara kvalfikacije za Europsko prvenstvo u fudbalu koje će se 2020. godine igrati u 12 različitih država širom Starog kontinenta.

Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2019. godine i to će biti prve za Europsko prvenstvo koje će početi i završiti se u jednoj kalendarskoj godini. Očekuje nas deset kola, u martu, junu, septembru, oktobru i novembru igrat će se po dva kola. Tri dana nakon posljednjeg kola, 22. novembra, bit će održan žrijeb za baraž u kojem će igrati reprezentacije koje su taj rezultat izborile kroz Ligu nacija, o čemu više možete čitati OVDJE.

Kvalifikacije za prvenstvo Starog kontinenta čini deset grupa, a direktan plasman na završnicu izborit će sve prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije u grupama. Zanimljivo je da će prvi put učešće u kvalifikacijama uzeti svih 55 reprezentacija koje čine UEFA-u s obzirom na to da će 12 država ugostiti završnicu Europskog prvenstva. Po prvi put u historiji ovog takmičenja.

Vrijedi istaći da je reprezentacija Bosne i Hercegovine već izborila baraž za prvenstvo Europe kroz Ligu nacija, te ukoliko ne završi na jednoj od prve pozicije s tačke gledišta plasmana na prvenstvo Starog kontinenta sasvim je svejedno da li će završiti kao treća ili kao posljednja na tabeli.

Ovo će biti naš treći duel s Armenijom, a u prethodna dva imamo isto toliko pobjeda uz šest postignutih i svega jednim primljenim pogotkom. Uoči utakmice, fudbaler Sead Kolašinac zbog malih problema s povredom, a kojeg Prosinečki čuva za važnu utakmicu sa Grcima koju igramo u utorak, trenirao je lakšim intezitetom i neće biti na raspolaganju selektoru na Grbavici.

Svoju 100. utakmicu u dresu reprezentacije večeras će odigrati kapiten i najbolji strijelac reprezentacije u historiji - Edin Džeko.

"Sigurno da jeste posebna utakmica za mene jer je jubilarna stota, na mom stadionu gdje sam počeo karijeru. Sigurno da će mi niti dodatni motiv da tu stotu utakmicu odigram i najbolje do sada i sigurni da će biti još draža ako na kraju uspijemo pobijediti" kazao je Džeko na pres-konferenciji.

Selektor Prosinečki već zna početnih 11 za ovaj duel.

"Odlučio sam. Ne samo za Kolašinca već za sve igrače. Već sada znam prvih 11. Kolašinac je imao probleme s ramenom još kada je došao, a mi smo odlučili da ga poštedimo i čuvamo za duel sa Grčkom", rekao je Prosinečki i dodao:

"Sigurno da smo Armeniju dobro skautirali koja u Ligi nacija na kraju nije bila prva, igrali su promjenljivo, ali završili su dobro. Nije tu samo Mkhtaryan, ima dobrih igrača koji će sigurno dati sve od sebe za dobar rezultat. Mi smo kroz Ligu nacija dobili na samopouzdanju, imamo dobru atmosferu i mi ćemo dati sve od sebe da dobijemo sutra. Nimalo lagana utakmica, jučer je Kazahstan slavio protiv Škotske, bilo je još iznenađenja, ali mi vjerujemo u sebe", nastavio je Prosinečki.

Osim Kolašinca Prosinečki ne može računati ni na Elvisa Sarića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije