Zmajevi na važnom ispitu: Večeras na Bilinom polju veliki test protiv Austrije

Radiosarajevo.ba
Zmajevi na važnom ispitu: Večeras na Bilinom polju veliki test protiv Austrije
Foto: Profimedia / Edin Džeko

Svi putevi vode prema Bilinom polju. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati u Zenici, u "Zmajevom gnijezdu" igra drugi susret u Ligi nacija - protivnik je Austrija. 

Nakon što su puleni selektora Roberta Prosinečkog donijel itri boda s teškom gostovanja u Belfastu protiv Sjeverne Irske (2:1), pobjeda u duelu protiv Austrije nameće se kao imperativ. 

Džeko pozvao navijače

„Nakon Sjeverne Irske imali smo dva dana treninga i priprema. Odmorili smo se i spremni smo za susret sa Austrijom. Očekujem da odigramo kvalitetnu utakmicu i uz dobru atmosferu na Bilinom polju dođemo do tri boda. S obzirom na to da igramo kući, težit ćemo da imamo loptu u posjedu, da igramo ofanzivno i dominiramo", kazao je Prosinečki.

On vjeruje da će večeras naša ekipa imati inicijativu, za razliku od utakmice u Belfastu.

"Iako tada nismo bili na nivou, ipak smo pokazali karakter jer nije lako pobijediti Sjevernu Irsku na njihovom terenu. Najbitnije je da smo osvojili tri boda, a bilo bi još bolje da imamo šest“, dodao je bh. selektor. 

Kapiten naše selekcije Edin Džeko podvukao je da niko nije zadovoljan načinom na koji su Zmajevi igrali protiv Sjeverne Irske.

"Analizirali smo gdje smo griješili i pokušat ćemo da promijenimo neke stvari. Međutim, potpisao bih da uvijek imamo rezultat i kada nismo na nivou. Imam osjećaj da atmosfera na utakmicama nije kao prije i zato pozivam navijače da nas podrže, a mi ćemo se potruditi da na terenu pružimo najbolje od sebe i ostvarimo povoljan rezultat. Austrija je konkurent za prvo mjesto i bilo bi idealno kada bismo pobijedili", dodao je Džeko.

Bosna i Hercegovina i Austrija su do sada odigrale tri utakmice. BiH još nije upisala nijednu pobjedu. U tri susreta, Austrija je jednom slavila, dok su dva meča završena bez pobjednika. 

Prvu zvaničnu utakmicu BiH i Austrija odigrali su 24. marta 2001. godine u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. Sergej Barbarez je u 42. minuti utakmice postigao gol za Zmajeve, dok je Michael Baur u 61. minuti postigao izjednačujući gol.

Gol Hajrovića za remi

Drugu međusobnu utakmicu pomenute reprezentacije odigrale su 5. septembra 2001. u Beču. Golovima Andreasa Herzoga u 38. i 87. minuti Austrija je ostvarila pobjedu rezultatom od 2:0.

Posljednju međusobnu utakmicu Austrija i Bosna i Hercegovina odigrale su 31. marta 2015. godine u Beču. 

Marc Janko je golom u 35. minuti utakmice donio prednost Austriji, da bi Izet Hajrović je u 47. minuti izjednačio te postavio i konačan rezultat utakmice od 1:1.

 

 

Gosti na utakmici sa Austrijom

U želji da sa našim navijačima na stadionu Bilino Polje podijeli radost odigravanja prve utakmice na domaćem terenu novog takmičenja UEFA Liga Nacija i svojim prisustvom uljepšaju ovaj događaj, NSBiH je pozvao drage goste iz JU „Dom porodica“ Zenica, JU „Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK“, JU „Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u razvoju ZDK“, kao i određeni broj dobrovoljnih davaoca krvi iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

NSBiH nastavlja permanentne aktivnosti na ovom planu, te će kao društveno odgovorna organizacija i u budućnosti voditi računa o potrebama ustanova koje se staraju za osobe s posebnim i drugim potrebama.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije