Zmajevi u problemu: Samo na jednom stadionu mogu ugostiti Italiju

Radiosarajevo.ba
Zmajevi u problemu: Samo na jednom stadionu mogu ugostiti Italiju
Foto: Dženan Kriještorac / Tužna lica na Bilinom polju

Jednu od najvažnijih utakmica ove godine za reprezentaciju BiH, sasvim sigurno, predstavljat će okršaj sa Italijom 15. novembra, u sklopu 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Riječ je o susretu koji je UEFA označila kao utakmicu A kategorije. To je najveći rang za neki meč pod okriljem Evropske nogometne asocijacije, a obično takvu oznaku nose dueli sa “najzvučnijim” reprezentacijama poput Francuske, Španije, Njemačke, Engleske…, piše Sport Centar.

Trenutno u našoj zemlji nijedan stadion ne ispunjava u potpunosti uvjete za takvu utakmicu.

O čemu je riječ? Novinarima. Svi naši stadioni, po pitanju uslova za rad medija, osposobljeni su za utakmice B kategorije. Međutim, za susret protiv Azzurra potrebno je odgovoriti na puno veće kriterije.

Potrebno je da stadion ima press-tribinu od 100 mjesta, sa 70 stolova za laptope i priključcima za internet i utičnice za struju. Sala za press-konferenciju mora osigurati mjesto za 80 novinara, a mix-zona za 50. Nabrojani kriteriji mogli bi se improvizovati i ispuniti na Bilinom polju, ali postoje drugi, veći, problemi.

Bilino polje - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Bilino polje

Potrebno je osigurati sobu za rad novinara sa 50 mjesta i prostoriju za rad fotoreportera za 25 osoba. A takve prostorije trenuno nemaju ni Grbavica, a ni Bilino polje.

Ipak, ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić tvrdi da nema razloga za brigu, ali i otkriva da samo jedan stadion dolazi u obzir kada je u pitanju organizacija meča sa Italijanima.

“Zasad je to isključivo stadion u Zenici. Samo tu možemo igrati sa Italijom i tako će gotovo sigurno biti. Što se tiče ispunjavanja uvjeta, sve što bude bilo potrebno doraditi, to će biti i učinjeno”, ističe Hodžić u izjavi za SCsport.ba.

Dakle, prema svemu sudeći, pred stadionom Bilino polje je još jedan proces renoviranja. Potrebno je proširiti kapacitete za predstavnike medija, ali vremena ipak nema napretek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije