Nikolić: Ženski nogomet napreduje iz godine u godinu

Azra Islamagić Mulahmetović
Nikolić: Ženski nogomet napreduje iz godine u godinu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Nikolić prilkom nedavne posjete Parizu
Milena Nikolić, kapitenica ženske nogometne reprezentacije BiH prošle godine pojačala je redove bundesligaša SC Sand i kako otkriva za Radiosarajevo.ba, život u Njemačkoj sve više joj prija.

 Klub u koji je stigla iz subotičkog Spartaka trenutno u prvenstvu zauzima sedmu poziciju, što je dobro, ističe sportašica. 

Nadu u još bolji plasman ne gubi, jer navikla je ova talentirana Trebinjka na uspjehe. Između ostalog, Nikolić je bila najbolji strijelac Lige šampiona za 2014. godinu i najbolja fudbalerka Srbije za 2015. 

„Sedma pozicija u Bundes ligi za žene ujedno je i najbolje plasirana pozicija na tabeli u historiji kluba. Prvenstvo još nije završeno, imamo još dvije utakmice do kraja i postoji mogućnost da se domognemo šestog mjesta.“ govori Nikolić.

Bh. internacionalka i jedna od najuspješnijih fudbalerki pod zastavom BiH polako se prilagođava na novu okolinu, ali priznaje da u početku nije bilo lako. 

„Kao što svaka promjena sredine i kluba zahtjeva adaptaciju, tako je i meni bio potreban jedan period adaptacije na fudbal u Njemačkoj. Na početku je bilo jako teško prilagoditi se, jer je ovdje fudbal na visokom nivou. Također, konkurencija je velika, treninzi su mnogo naporniji. Mogla bih nabrojati još i njemački jezik, druga sredinu općenito i sve to donijelo je nešto manje minutaže na terenu u početku. Međutim, sada već ide mnogo bolje, izborila sam se za mjesto u timu  i tek u narednom periodu očekujem da pokažem svoj pravi kvalitet, s obzirom da sam produžila ugovor sa Sandom na godinu dana.“

Ipak, novi klub, novi prijatelji donijeli su osvježenje u njen život.

„Što se fudbala tiče, naravno da mi je prijala promjena, bez obzira koliko je bilo teško prilagoditi se. Dosta sam toga naučila i dosta sam napredovala. Međutim, normalno je i da mi nedostaju porodica i prijatelji. To je jedino što mi se ne dopada. Zaključila bih, ipak, da sam se nakon nekog vremena uspjela super  prilagoditi, a posebno mi prija to što su ljudi u Sandu, i općenito u ovom dijelu Njemačke jako ljubazniji i prijatni.“ iskrena je Nikolić.

S Mielnom Nikolić, razgovarali smo i on nedavno odigranim kvalifikacijama za FIFA Svjetsko prvenstvo 2019. na koje se Bosna i Hercegovina nije uspjela plasirati. Na ovom turniru, kao da nam je i sreća pomalo okrenula leđa, slaže se nogometašica.

„Ne možemo reći da smo imali jako velike šanse da se plasiramo na FIFA Svjetsko prvenstvo, jer smo bili u grupi sa dvije velike reprezentacije, Engleskom i Rusijom. To su selekcije koje duži niz godina učestvuju na velikim takmičenjima. Čak je i Wels veliko iznenađenje, koji je uspio da uzme bodove i Engleskoj i Rusiji.

Mi smo reprezentacija koja iz kvalifikacija želi da se razvija i napreduje stepenicu po stepenicu i sigurno da ćemo jednog dana uspjeti da se plasiramo na jedno veliko takmičenje. Dokazali smo da se možemo nositi sa velikim silama kao što je Engleska, čak smo i Rusiji napravili velike probleme, bez obzira što je bio visok rezultat uspjeli smo postići pogodak , zaprijetiti nekoliko puta. Bili smo malo nespretni u odbrani, tako da imamo još mnogo da radimo i da ispravljamo greške kako bi jednog dana uspjeli izboriti plasman na veliko takmičenje.“  uvjerava nas kapitenica.

Nikolić ne propušta priliku da istakne kako svaka utakmica u dresu s državnim grbom za nju prestavlja posebnu draž, te dodaje da će neke od posljednjih mečeve pamtiti dugo.

„Zaista, to je jedna posebna draž i sve utakmice su mi jako važne, ali utakmice protiv Engleske u ovom ciklusu kvalifikacija posebno mi je draga. Prva, jer smo uspjeli postići pogodak u Engleskoj, koji je da kažem neregularno poništen, a druga, u kojoj sam dobila i pohvale od Engleskog selektora i legendarnog igrača Manchester Uniteda Phila Nevila.“ – kaže Nikolić.

Pitali smo je i posjeduje li A selekcija kvalitet kakav se od nje očekuje i koliko znači podrška krovne fubalske organizacije.

„Što se kvaliteta ženske reprezentacije tiče on napreduje iz godine u godinu i to pokazju rezultati na konacnim UEFA i FIFA listama. Osim toga, UEFFA mnogo radi na promociji ženskog fudbala i to se osjeti posebno kada je u pitanju marketing. Kod nas u Bosni to još nije došlo na nivo kakav je, recimo u Njemačkoj i najačim ligama svijeta, ali generalno, ženski nogomet napreduje iz godine u godinu i sve više je propraćen“ – naglašava Nikolić.

Nakon dvije utakmice koje su pred Milenom i njenim klubom u Bundes ligi, nogometašica se odmah priključuje reprezentaciji BiH.

„Pred nama su dvije jako važne utakmice protiv Welsa i Kazahstana, pa tek onda slijedi pauza koju ću provesti u mom Trebinju.“ – govori sportistkinja.

Neizostavno pitali smo Milenu i za koga će navijati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji  i kome predviđa uspješan plasman.

„S obzirom da se naša reprezentacija nije plasirala na Svjetsko prvenstvo navijat ću za naše komšije, Srbiju i Hrvatsku. Nadam se da će te dvije reprezentacije napraviti iznenađenje na Mundijalu jer stvarno imaju odlične igrače koji igraju u najačim ligama na svijetu.“ – vjeruje Nikolić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije