Željo jedini prošao Škote: Kako se na Butmiru zamalo ponovila tragedija iz Münchena

J. Mržljak
Željo jedini prošao Škote: Kako se na Butmiru zamalo ponovila tragedija iz Münchena
Foto: aviation-safety.net / JAT-ov Convair CV-440 Metropolitan

Ako je suditi po tradiciji, fudbaleri Sarajeva imaju male šanse u okršaju sa Celticom u kvalifikacijama za Ligu prvaka: U dosadašnjih šest duela sa škotskim predstavnicima, bh. klubovi su samo jednom uspjeli proći dalje.

Hearts je čak bio tri puta koban za bh. klubove: Velež u 3. kolu Kupa UEFA (2:1, 0:3) u sezoni 1988-1989; Željezničar u kvalifikacijama za Kup UEFA (0:0, 0:2) u sezoni 2003-2004; Široki Brijeg u kvalifikacijama za Ligu prvaka (0:0, 0:3) u sezoni 2006-2007.

Kilmarnock je bio bolji od Željezničara u kvalifikacijama za Kup UEFA (1:1, 0:1) u sezoni 1998-1999, a Aberdeen od Širokog Brijega u kvalifikacijama za Ligu Europe (0:2, 1:1) u sezoni 2017-2018.

Jedini bh. klub koji je eliminirao Škote je Željezničar u 3. kolu uvodne sezone Kupa UEFA (1971-1972). Tada je žrijeb spojio St. Johnstone, trećeplasiranu ekipu Prvenstva Škotske, i Željezničar, vicešampiona Jugoslavije.

Ekipa Želje iz 1971. godine - undefined

Ekipa Želje iz 1971. godine (blogger.ba)

Škoti su u prva dva kola eliminirali vrlo jake protivnike – HSV i Vašaš – baš kao što je Željo bio bolji od uglednih rivala – Club Bruggea i Bologne.

"Željezničar je slabiji od Vašaša", bio je prepun optimizma Willie Ormond, trener škotskih "Svetaca" nakon što je u izviđačkoj misiji gledao klub s Grbavice (tada "podstanara" na Koševu).

Prva utakmica St. Johnstonea i Željezničara odigrana je 24. novembra 1971. godine na malom Muirton Parku u Perthu pred 9.000 gledalaca. Oba tima imala su svoje šanse, no pobjedu je slavio domaćin (1:0) nakon što je John Connolly tri minuta prije kraja zatresao mrežu Slobodana Janjuša.

St_Johnstone-ZeljeznicarSarajevo.jpg - undefined

Twitter

Revanš odigran dvije sedmice kasnije na Koševu ostao je Škotima u dugom i neprijatnom sjećanju. Dočekala ih je oštra sarajevska zima...

"Nikad nisam doživio takvu hladnoću", opisao je Willie Ormond uslove koji su vladali u Sarajevu 8. decembra 1971.

Na terenu je postojao samo jedan tim – Željezničar. Nošeni podrškom 10-ak hiljada gledalaca, puleni Milana Ribara su već poslije 4 minuta imali vodstvo 2:0 golovima Jankovića i Bukala. Rooney je u 7. minuti vratio St. Johnstone u meč (2:1), no u nastavku su golmana Donaldsona savladali Bukal (dva puta) i Sprečo za konačnih 5:1 i prolazak Željezničara u četvrtfinale.

"Dobili smo fudbalsku lekciju od bolje ekipe", rekao je Willie Ormond, trener gostiju, ne znajući da je tek slijedio najdramatičniji dio priče dvoboja St. Johnstonea i Željezničara.

Dan ranije je škotska ekspedicija iskoristila tek otvoreni butmirski aerodrom za putovanje avionom u Sarajevo preko Londona i Zagreba.

Ekipa St. Johnstonea - undefined

Ekipa St. Johnstonea (Twitter)

Nakon poraza na Koševu krenuli su nazad istom maršrutom i na butmirskom aerodromu se ukrcali u JAT-ov Convair CV-440 Metropolitan, ponos britanske avionske industrije, na letu JU 358 od Sarajeva do Zagreba.

Avion – u kojem su bila 23 člana ekipe, stručnog štaba i uprave St. Johnstonea te petorica škotskih novinara i 30-ak "redovnih" putnika – jedva se podigao od zaleđene piste kada je počela drama.

Zbog leda na krilima avion nije mogao dostići potrebnu visinu… Sve je podsjećalo na katastrofu u Münchenu kada je 6. februara 1958. godine, u skoro identičnim uslovima, u avionskoj nesreći stradala ekipa Manchester Uniteda.  

"Mayday, Mayday", pilot je poslao poziv za pomoć kontroli na butmirskom aerodromu, dok su putnici u avionu užasnuto iz neposredne blizine promatrali "balkanska brda prekrivena snijegom".

Pilot je uspio nekako okrenuti avion u pokušaju da se vrati kada su se ugasila oba motora! Činilo se da će Sarajevo postati mjesto nove avionske tragedije jedne fudbalske ekipe! Odjednom, nekoliko stotina metara od piste, ponovo su se upalili motori Convaira!

Avion se grubo spustio i potom zaustavio na kraju piste butmirskog aerodroma, nakon čega su iz letjelice izašli prestravljeni putnici. Sretni što su živi, fudbaleri St. Johnstonea već su zaboravili Željinu "petardu" na terenu.

Osmijeh na svim licima izazvao je Willie Coburn, branič St. Johnstonea, koji je upitao ugledavši samo jedna kola hitne pomoći na butmirskoj pisti:

"Do vraga, kako će se 60 putnika smjestiti u to", dok se trener Ormond šalio da "ima šišarku kao dokaz da je avion skoro pogodio drveće oko aerodroma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije