Dosta je: Vrijeme je da zakoni i Savez izliječe fudbal u BiH

Radiosarajevo.ba
Dosta je: Vrijeme je da zakoni i Savez izliječe fudbal u BiH
Photojoiner / Dosta je: Vrijeme je da zakoni i Savez izliječe fudbal u BiH

Engleski huligani decenijama su bili strah i trepet na stadionima širom svijeta, a nešto slično se dogodilo i sinoć na Pecari na utakmici Široki - Sarajevo (3:2).  Jer, ako vas neko pogodi tvrdim predmetom u glavu dok zarađujete svoju koru hljeba,  onda je to razlog da se upale svi mogući alarmi. 

Nije bilo medija u Bosni i Hercegovini i regionu, koji nije pisao o "crnoj noći" nogometa u Širokom Brijegu. 

Incident u Širokom je posljednji u nizu, nijedna navijačka skupina nije amnestirana od huliganizma.

Savez može dati naloge klubovima, ali to je mrtvo slovo na papiru, jer su klubovi "nejaki da nad huliganima provode sankcije, dok nadležne institucije i agencije za provođenje zakona, moraju se potpuno uključiti i biti dosljedni u provođenju zakona".

Delegat susreta na Pecari: Nesportsko ponašanje publike, domaćin nije osigurao uvjete

Nogometaši Širokog Brijega pobijedili su Sarajevo (3:2) u susretu osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine. Susret na Pecari kratko je bio prekinut zbog ubacivanja predmeta i pirotehnike u teren od strane domaćih navijača, popularnih Škripara.

Huligani su bili "kancer“ britanskog društva, a ogromno zlo se nije moglo više izdržiti.. Padale su mrtve glave na stadionima, tamo gdje bi se trebao slaviti duh sporta i olimpizma.

I onda je država preduzela radikalne mjere, donijela zakone i modele koji su zahtjevali striktnu i odlučnu primjenu.

Kap koja je prelila čašu bila je tragedija Hillsborough u Sheffieldu u Velikoj Britaniji kada je poginulo 96 navijača, a najmlađa žrtva imala je samo 10 godina.

Smatra se da je tu tragediju izazvala direktno policija, koja je na tribinu bukvalno ugurala mnogo više ljudi. Pritisak javnosti bio je ogroman. Ubrzo je vlada Margaret Tacher zadužila lorda Petera Taylora da napravi izvještaj koji donosi velike promjene u engleski nogomet.

On je insistirao na uvođenju drastičnih kazni za izazivače nereda, kao i na modernizaciji samih stadiona kako se velike tragedije ne bi više dešavale.

Sjedišta na stadionima postaju obavezna, ograde zabranjene, na tribinama se postavljaju kamere i angažuju redari, dok policajci ostaju izvan stadiona.

Svaki ulazak na teren kažnjava se sa godinu i po dana zatvora, propisane su višegodišnje zabrane ulaska na stadione i visoke novčane kazne nasilnicima.

Kažnjeni navijači podnose policiji pasoš četiri sedmice prije gostovanja reprezentacije u inostranstvu, istražni sudija dežura na stadionu...

Borba je dala rezultate, nasilje na tribinama brzo je počelo da se smanjuje. Sada se incidenti na stadionima tokom jedne sezone na Otoku mogu naprojati na prste jedne ruke i većinom se svode na one verbalne, a navijači zbog rasizma i uvreda sličnih onima koje su se mogle čuti na stadionu Pecara dobijaju doživotne zabrane prisustva utakmicama. 

„Da bi se huliganima stalo na put, bila je potrebna dugoročna strategija, a veoma važnu ulogu u tome je imala policija. Dugoročnim i dobro planiranim akcijama, ona je ulazila u huliganske bande, otkrivala način njihovog funkcionisanja i identifikovala vođe i pokretače. Na osnovu tih podataka, policija je kasnije, tokom uličnih tuča, ciljano mogla da juri glavne ljude među huliganskim grupama. Tek potom dolaze stroge kazne zatvora po kojoj je poznat britanski fudbal“, kazao je jedne prilike poznati britanski novinar Endry Jennings.

Široki nakon preokreta i prekida eliminisao Sarajevo iz Kupa

Široki Brijeg je nakon preokreta pobijedio Sarajevo u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine na Pecari i tako se plasirao dalje (3:2), tokom cijelog susreta vladale su tenzije i u nekoliko navrata zamalo je došlo i do fizičkog obračuna, dok je meč u nekoliko navrata prekinut zbog navijača domaćeg tima koji su ubacivali razne predmete i pirotehnička sredstva na teren.

Sinoć je na Pecari bilo slično kao nekada u Engleskoj, a kod nas - u Bosni i Hercegovini - policija ŠUTI. Predmeti su letjeli u teren (jedan je pogodio igrača Sarajeva Anela Hebibovića, op. a.), a za prekid su krivi domaći navijači.

Oko Pecare je već zabilježena tragedija. Istraga u vezi ubistva navijača Sarajeva Vedrana Puljića do danas nije završena. Njegov ubica se i dalje slobodno šeta Bosnom i Hercegovinom, regionom... umjesto da je u pritvoru.

Siroki_sarajevo.jpg - undefined

FOTO: Screenshot: Siroki_sarajevo.jpg

Nogometni klub Široki je već ranije bio drastično kažnjavan, baš zbog incidenata navijača u duelu sa Sarajevom, ali na Pecari nisu poradili na „disciplini kičme“.

NK Široki Brijeg prije dvije godine u maju je novčano kažnjen iznosom od 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike. Ni to nije bilo dovoljno. 

Tada su na Pecari zabilježeni propusti u organizaciji utakmice, poticanje mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranje fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava, distribucija alkohola na stadionu. I sve to nije bilo dovoljno čelnicima bivšeg prvaka BiH da uvedu red na tribinama.

Prema jasnim propozicijama Nogometnog saveza BiH susret na Pecari nije prekinut. A zar je trebala pasti nova mrtva glava da bi se meč prekinuo?

Nakon svega se na Instagramu oglasio i veznjak Sarajeva Miloš Stanojević, s dva zanimljiva “storyja”.

Očigledno je bio nezadovoljan i suđenjem…

“Nema veze, fudbal se igra zbog sudija….”, napisao je Stanojević, te dodao:

“Ubili su nam navijača. Ništa, neka ubiju i igrača, možda bude bolje nekada. E, fudbale..”, napisao je Stanojević, podsjećajući na ubistvo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, od kojeg je prošlo već 10 godina.

Propozicije Europske nogometne kuće UEFA-e jasno kažu, a njih se moraju držati i u NSBiH, da postoje tri koraka da bi se susret prekinuo.

Nakon što dođe do prekida susreta, prvo se oglašava spiker sa tribina, koji upozorava navijače. Nakon toga igrači se povlače u svlačionice.

„U slučaju da nakon nastavka susreta ponovo dođe do incidenta, onda se donosi odluka da se isprazni dio tribine s kojeg je došao predmet“, pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Nogometnog saveza BiH.

I nakon toga se ponovo ne donosi odluka da se meč riješi za „zelenim stolom“.

„Tada se ide u tzv. kriznu sobu, gdje će pet lica obaviti razgovor. Predstavnici dva kluba, komesar MUP-a zadužen za sigurnost stadiona, delegat susreta i osoba zadužena za kontrolu“, pojašnjeno nam je.

Na naše pitanje „zar treba neko od igrača iskrvariti na terenu da bi dovelo do prekida susreta?“, dobili smo odgovor.

Domaći navijači izazvali incident: Prekinuta utakmica u Širokom Brijegu

Široki Brijeg je u 75. minuti postigao pogodak za izjednačenje protiv Sarajeva u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine, a odmah nakon toga uslijedio je novi prekid utakmice. Kovačić je nakon prekida pogodio za 2:2, a onda su domaći navijači izazvali incident ubacivajući predmete u teren, a tom prilikom pogođen je fudbaler Sarajeva Anel Hebibović.

„Jedino ako se dogodi da npr. tri igrača budu teže povrijeđena, a ekipa izvrši najmanje jednu izmjenu, tada se meč prekida. Sve dok, teoretski, postoji mogućnost da je 11 igrača jednog tima na terenu, meč se igra. Naravno, svaki novi prekršaj je dodatna sankcija prema klubu. No, tu je već posao na Disciplinskoj komisiji NSBiH“, dodano je.

Dileme više nema – sve dok se u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine ne počne primijenjivati strožije zakone, huligani će uvijek voditi glavnu riječ.

Ponašanje huliganskih skupina na ulicama ne mogu kontrolisati ni Englezi, ni bilo koja druga europska fudbalska nacija.

Zavaravaju se svi koji misle da se takve pojave ne dešavaju u ovim zemljama, ali "kvaka" je u tome da su Englezi, ali i ostale fudbalske nacije stvorili sve preduvjete da takva ponašanja nisu moguća na mjestima gdje se odigravaju fudbalske utakmice.

Devijacije su sastavni dio svakog društva, ali bitno ih je iskorijeniti sa stadiona i stvoriti preduvjete fudbalerima da nesmetano igraju utakmice.

Za to je potrebno regulisati infrastrukturu, odnosno uvjete na stadionima i provoditi zakone koje se odnose na sprječavanje nereda na fudbalskim terenima.

Savez mora izdarti nalog klubovima da svaki navijač ima svoju stolicu na stadionu, sa svojim imenom i imenima članova svoje porodice koji imaju plaćene ulaznice. 

Divljanje u Širokom Brijegu koje je rezultiralo prekidom utakmice nakon što je Anel Hebibović pogođen u glavu, fašistički povici puni mržnje prema drugim nacijama, vrijeđanje ubijenog navijača Sarajeva povicima "javi se", sudijske lakrdije, tereni na kojima ima više "džombi" nego gledalaca na tribinama, neisplaćene ugovorne obaveze i doprinosi, nedostatak promocije takmičenja koje bi trebalo biti osnova, "bašča" za reprezentaciju Bosne i Hercegovine samo su neki od razloga zbog kojih bi savezi u saradnji s klubovima već danas trebali napraviti presjek i raditi na ozdravljenju i izliječenju ovog predivnog sporta.

Radne grupe i sastanci, jer više nije ni pet do 12, nego 12 i pet za domaći, klupski fudbal Bosne i Hercegovine.

Čelnici NSBiH, država i naravno, stranci su na potezu. Vjerujemo da će se u ovu priču pomoći rado uključiti Ambasada Velike Britanije, OSCE i svi oni koji znaju kako huligane otjerati sa tribina, a dovesti porodice i istinske navijače. Baš kakav je slučaj u Engleskoj. 

Što prije – to bolje...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije