Wengerov najodaniji pomoćnik i legenda Veleža postao prvi čovjek Akademije Hajduka

AA
Wengerov najodaniji pomoćnik i legenda Veleža postao prvi čovjek Akademije Hajduka
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL / Boro Primorac

Hrvatski nogometni klub Hajduk danas je saopštio da je bh. trener Boro Primorac (64) postao novi direktor klupske akademije.

Rođeni Mostarac, koji je veći dio trenerske karijere proveo u Arsenalu kao prvi pomoćnik Arsenea Wengera, ulogu voditelja Akademije HNK Hajduk "Luka Kaliterna" zvanično će preuzeti od 19. augusta.

"Velika mi je čast biti tu, jer Hajduk je uvijek dio moga srca. Znam da je to veliki klub, za mene, najveći u Hrvatskoj i znam da je ovo velika obaveza. No, mislim da možemo navijače učiniti sretnim, samo treba raditi. Kada su me zvali odmah sam bio spreman pomoći klubu i učiniću sve što mogu da imamo više igrača u hrvatskoj reprezentaciji, da radimo profesionalno", kazao je Primorac za klupsku internet stranicu.

Primorac je fudbalsku karijeru počeo 1972. godine u mostarskom Veležu u kojem je ostavio zapažen trag i upisao 133 nastupa. Šest godina kasnije prešao je u Hajduk, s kojim je u sezoni 1978/79, pod vodstvom trenera Tomislava Ivića, osvojio titulu šampiona Jugoslavije. Za “bijele“ je odigrao 283 utakmice i postigao 53 gola.

Iz Hajduka je 1983. godine preselio u LOSC Lille, a igračku karijeru zaključio je u Cannesu. Bio je i reprezentativac Jugoslavije za koju je nastupio 14 puta.

Upravo u Cannesu je Primorac počeo i trenersku karijeru, potom je vodio i Valenciennes. Nakon niza godina u Francuskoj otišao je u japansku Nagoyu Grampus, gdje počinje njegova dugogodišnja uspješna saradnja s legendarnim Wengerom. Od 1997. do prošle godine bio je pomoćnik Wengera u Arsenalu.

"S Emiratesa se Primorac sada vraća na Poljud, stadion na kojem je ušao u istoriju kao strijelac prvog zgoditka nakon otvaranja 1979. godine. Bio je to dvoboj odigran 19. septembra, a suparnik Hajduku na Poljudu bio je Trabzonspor", naveli su iz Hajduka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije