Domagoju Vidi zbog poruke iz videa prijeti izbacivanje sa SP-a

Radiosarajevo.ba
Domagoju Vidi zbog poruke iz videa prijeti izbacivanje sa SP-a
Bivši hrvatski nogometni reprezentativac i član stručnog štaba Zlatka Dalića, Ognjen Vukojević objavio je kasno sinoć na Instagramu snimak u kojoj slavi pobjedu nad Rusijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

U videu mu se pridružio i Domagoj Vida, a pobjedu su posvetili bivšem klubu u kojem su igrali, kijevskom Dinamu, te državi Ukrajini.

Vukojević je poručio: Ovo je pobjeda za Ukrajinu i Dinamo, a Vida je dodao: Slava Ukrajini, inače poklik ukrajinske vojske, što je posebno zasmetalo Rusima.

Vukojević je nakon nekoliko minuta maknuo sporni snimak, no Rusi su ga uspjeli snimiti i objaviti. Reakcija Vukojevića i Vide razljutila je ruske medije zbog veličanja Ukrajine s kojom je Rusija u jako lošim odnosima otkako je Putinova država 2014. okupirala dio istočne Ukrajine i anektirala polutok Krim.

Snimak koji se proširio društvenim mrežama naišla je na mnogobrojne osude, a najmanje se svidjela Rusima koji to smatraju političkom provokacijom. Također, čin dvojca Vukojević – Vida naišao je na velike kritike i u Hrvatskoj. Ne zbog ljubavi Hrvata prema Rusima, već zbog moguće kazne FIFA-e, koja ima nultu stopu tolerancije prema ispadima te vrste.

Vidi prijeti suspenzija od čak dvije utakmice neigranja i novčana kazna od minimalno 5.000 švicarskih franaka.

 

"FIFA istražuje različite izvještaje nakon navedene utakmice, kao i potencijalne dokaze. Molimo vas za strpljenje dok ne prikupimo sve informacije", poručili su iz FIFA-e.

Na temu sporne snimke oglasio se i sam Vida, koji je rekao da nije želio nikoga uvrijediti i da je riječ o šali.

"Ova pobjeda je za Hrvatsku, a video s Vukojevićem je bio samo šala. Imam mnogo prijatelja u Ukrajini još iz vremena kada sam igrao u Dinamo Kijevu pa sam to rekao zbog njih. Ne znam zašto su Rusi toliko bijesni zbog toga, ali ja njih volim i opet ponavljam da je sve bila samo šala. Nisam nikoga želio uvrijediti", izjavio je hrvatski junak iz Sočija.

Video hrvatskog dvojca postao je viralan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije