Veliki pad forme: Napadači brinu Roberta Prosinečkog

Radiosarajevo.ba
 Veliki pad forme: Napadači brinu Roberta Prosinečkog
Džeko, Ibišević, Bajić, Hodžić, Đurić i Kodro prošle sezone zajedno su u svojim klubovima zabili čak 105 golova.

Ove sezone nažalost naši napadači nisu ni blizu forme po kojoj ih pamtimo, a osim što ne pogađaju golove, još više brine što većina njih više nije prvi izbor trenera, pa u klubovima griju klupe. Bajić se izgubio nakon transfera u Udinese, Đurić je povrijeđen, Hodžić nema minutažu kao prije, Kodro se nije snašao u Mainzu, a Ibišević koji nema sezonu za pamćenje se svakako oprostio od reprezentacije, piše portal bih.ba.

Džeko je ponovo naš najbolji strijelac, a uz njega su se izdvojili Mešanović i Prevljak na koje će Prosinečki morati obratiti pažnju ne vrate li se u formu ranije standardni napadači. Do jeseni i kvalifikacionih utakmica je još puno vremena i nadamo se kako će se situacija promijeniti na bolje, a vrijedi i spomenuti kako forma u klubovima nije uvijek mjerilo kvalitete nastupa u reprezentaciji, no ovakva situacija svakako nije dobra.

Pregled situacije bh. napadača:

Edin Džeko je odigrao 32 utakmice ove sezone za Romu (liga, Kup i Liga šampiona) i postigao 14 pogodaka.

Jasmin Mešanović je 21. juna 2017. godine iz Zrinjskog prešao u Maribor, za koji je u tekućoj sezoni nastupio u 29 susreta i postigao devet golova (liga, Kup i Liga šampiona).

Smail Prevljak ove sezone igra na posudbi u austrijskom Mattersburgu iz Slazburga. Odigrao je 22 meča (liga i Kup) i pogađao osam puta. Prevljak je u zadnje dvije utakmice postigao četiri pogodka za Mattersburg.

Armin Hodžić je u tekućoj sezoni sakupio 23 nastupa za Dinamo  (liga, Kup i kvalifikacije za Europa ligu) i postigao osam golova.  Hrvatski šampionat nastavljen je prije dvije sedmice, a Hodžić je u dva susreta Dinama odigrao samo minutu. S obzirom da je Dinamo u zimskom prelaznom roku iz Rijeke doveo Gavranovića, Hodžić je trenutno rezervna opcija u zagrebačkom timu.

armin_hodzic_dinamo_zagreb_bihba.jpg - undefined

Armin Hodžić

Vedad Ibišević je u tekućoj sezoni odigrao 24 utakmice za Herthu (liga, Kup i kvalifikacije za Europa ligu) te postigao četiri gola. Vedad je posljednji pogodak dao 26. novembra protiv Kolna (dvostruki strijelac u trijumfu od 2:0). Ibišević je dva susreta propustio zbog suspenzije (crveni karton), a u posljednjoj utakmici je zamijenjen zbog slomljenog nosa te najvjerovatnije neće biti na raspolaganju treneru Herthe u narednih nekoliko duela, piše portal bih.ba.

Riad Bajić je u4. augusta 2017. godine iz Konye prešao u Udinese, ali je za ovaj italijanski klub u tekućoj sezoni odigrao samo šest utakmica (liga i Kup). U januaru je Bajić otišao na posudbu u turski Istanbul, gdje je nastupio u dva susreta (od moguća četiri). Bajić u tekućoj sezoni nije postigao nijedan gol, a samo je jedan meč počeo od prve minute (u Udineseu). Bajić će vjerovatno do kraja sezone dobijati šansu s klupe u Istanbulu, s obzirom da je Emmanuel Adebayor prvi izbor u napadu u timu Istanbula.

Riad_Bajic_Udinese_EPA.jpg - undefined

Riad Bajić

Milan Đurić je  odigrao  devet utakmica za Bristol City  (liga i Kup) te se dva puta upisao u strijelce. Trenutno nije na raspolaganju treneru engleske momčadi zbog povrede.

Kenan Kodro je 26. juna 2017. godine iz španske Osasune prešao u njemački Mainz,  ali u novom klubu se nije mnogo naigrao. Kodro je ubilježio 10 utakmica (liga i Kup) te nije postigao nijedan pogodak. Prije nekoliko dana iz Mainza je otišao na posudbu u švicarski Grasshopper, za koji je u debitantskom nastupu odigrao 83 minute u porazu od Lugana (0:1). Kodro je u Mainzu tri susreta odigrao po 90 minuta.

Foto: Anadolija - undefined

Kenan Kodro

Ermedin Demirović je 30. maja 2017. godine iz njemačkog Leipziga prešao u španski Alaves. Zbog administrativnih problema, mladi bh. reprezentativac tek je u januaru ove godine stekao pravo nastupa za Alaves, za koji je u četiri utakmice postigao tri gola (liga i Kup). U Kupu Španije je u tri meča postigao tri gola, dok je u ligi debitovao protiv Barcelone na Nou Campu. U Alavesu su odlučili da Demiroviću postepeno pružaju priliku, a konkurenti u napadu su mu švedski napadač Guidetti (na posudbi iz Celte) te dva bivša igrača Barcelone, Bojan Krkić i Munir El Haddati, stoji u analizi portala bih.ba.

Forma napadača reprezentacije iz prošle sezone:

EDIN DŽEKO – 37 golova (27 Seria A, 8 Europa Liga, 2 Kup Italije),

ARMIN HODŽIĆ – 20 golova (15 HNL, 5 Kup Hrvatske),

RIAD BAJIĆ – 19 golova (16 Superliga, 3 Kup Turske),

VEDAD IBIŠEVIĆ – 14 golova (12 Bundesliga, 2 Europa Liga),

MILAN ĐURIĆ – 8 golova (6 za Cesenu, 2 za Bristol),

KENAN KODRO – 7 golova (7 u Primeri)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije