Vedo, majstore: Najbolji bh. strijelac u historiji Bundeslige na listi velikana

J. M.
Vedo, majstore: Najbolji bh. strijelac u historiji Bundeslige na listi velikana

Sa 3 gola u svega 5 dana Vedad Ibišević je još jednom pokazao svoje kvalitete, ali i ponovo se upisao u anale Bundeslige.

Najprije je kapiten Herthe prošle nedjelje postigao dva pogotka u pobjedi berlinske "Stare dame" na gostovanju kod Kölna (4:0) i ušao u historiju kao jedan od najbržih dvostrukih strijelaca nakon ulaska u igru s klupe.

Naime, "Vedator" je ušao u igru u 58. minutu i u naredna četiri minuta dva puta zatresao mrežu "Jarčeva".

U petak navečer je Ibišević od prvog minuta zaigrao za Herthu protiv Fortune iz Düsseldorfa i u 37. minuti postigao izjednačujući pogodak (1:1) u pobjedi svog kluba (3:1) na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Bio je to 123. gol Vedada Ibiševića u Bundesligi čime je odmakao na listi najboljih bh. strijelaca u elitnom rangu njemačkog fudbala. Najbliži Ibiševiću među "Zmajevima" su Sergej Barbarez (96), Edin Džeko (66), Hasan Salihamidžić (52)…

To nije sve: Pogoci protiv Kölna i Fortune doveli su Ibiševića na diobu 28. mjesta najboljih strijelaca u historiji Bundeslige!

Listu predvodi legendarni Gerd Müller s 365 golova, slijede Klaus Fischer (268), Jupp Heynckes (220), Manfred Burgsmüller (213), dok se na 5. i 6. mjestu nalaze se najefikasniji aktivni fudbaleri - Robert Lewandowski (212) i Claudio Pizarro (197).

Ibišević dijeli 28. mjesto s Frankom Millom (123), a do kraja sezone mogao bi lako prestići fudbalere koji su ispred njega, a već su okončali karijeru: Georga Volkerta (125), Martina Maxa (126), Dietera Hoenessa (127), Karla Allgöwera (129), Michaela Zorca (131), Rudija Völlera (132), Giovane Élbera (133)…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije