Protivnik Bordo tima: Upoznajte armenski Banants i njihov fantastični stadion

Radiosarajevo.ba
Protivnik Bordo tima: Upoznajte armenski Banants i njihov fantastični stadion
Foto: FK Sarajevo / Stadion Banantsa
Fudbalski klub Sarajevo danas će u prvom kolu kvalifikacija za Europsku ligu gostovati kod armenskog Banantsa, a utakmica se igra u prijestolnici ove zemlje Yerevanu s početkom u 15 sati i 30 minuta.

Banants je jedan od onih klubova koji je nastao nakon raspada Sovjetskog saveza, a u 26 godina bogatoj historiji prvak je bio samo jednom i to u sezoni 2013/2014. Kup je osvajao tri puta (1992, 2007, 2016), a drugoplasirani u prvenstvu bio je pet puta (posljednji put prošle sezone).

Banants je u europskim takmičenjima devet godina igrao redovno od sezone 2003/2004, a onda su počele oscilacije. U sezoni 2012/2013 i 2013/2014. ekipa nije igrala u Europi, ali je uspjela osvojiti titulu prvaka. Potom je u narednoj sezoni opet ostala bez plasmana na europsku scenu, a nastup nisu upisali ni prošle sezone.

Najveći uspjeh ostvarili su u sezoni 2005/2006. kada su u prvom pretkolu izbacili gruzijski Lokomotiv Tbilisi. Najteži poraz doživjeli su od Salzburga rezultatom 7:0 u sezoni 2008/2009. Godinu kasnije igrali su sa Širokom Brijegom. Upisali su trijumf i poraz i sa ukupnih 1:2 ispali iz Europske lige. U Europi imaju ukupno četiri pobjede. Protiv već pomenute Lokomotive iz Tbilisija (2:0), Širokog Brijega (1:0), još jednog gruzijskog predstavnika (Ameri Tbilisi 1:0) i andorske Santa Colome (3:2), od koje su ispali u sezoni 2014/2015.

Dzhevan Cheloyants i Oleg Mkrtchyan su vlasnici kluba iz Yerevana, a na prelijepom stadionu čija je gradnja počela 2006. godine u sklopu FIFA goal projekta ugostiti će Fudbalski klub Sarajevo. Stadion je proširen i modernizovan 2011. godine i sada imam kapacitet od 4.860 sjedećih mjesta. Klub ima i fantastičnu trenersku akademiju koja ima dodatna tri fudbalska terena, male fudbalske terene, kao i prateće objekte. Tehnički direktor akademije je bivši ruski fudbaler Ilshat Faizulin.

Igrački kadar čine većinom fudbaleri iz Armenije. Tu je i Ognjen Krasić koji je nosio dres tuzlanske Slobode 2009. godine, kao i još jedan Srbijanac, bivši fudbaler Partizana, Bežanije, Napretka iz Kruševca, Novog Pazara i Mladosti iz Lučana Aleksandar Đoković. U prvom timu imju i dva Brazilca, kao i dva fudbalera iz Gane. Kapiten ekipe je Stepan Ghazaryan, golman koji je u dva navrata stajao na golu reprezentacije Armenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije