Uoči utakmice Bate-Sarajevo: Sjećanje na prvi nastup bh. kluba u Bjelorusiji

J. M.
Uoči utakmice Bate-Sarajevo: Sjećanje na prvi nastup bh. kluba u Bjelorusiji

Fudbaleri Sarajeva večeras od 19 sati igraju revanš utakmicu 3. kola kvalifikacija za Ligu Europe protiv bjeloruskog Bate Borisova. Nakon poraza u prvoj utakmici na Bilinom polju (1:2) šanse Bordo tima nisu velike, ali nikad se ne treba predavati, u fudbalu su čuda moguća.

Kao dokaz za ovu tvrdnju može poslužiti sjećanje na prvo gostovanje nekog bh. kluba u Bjelorusiji prije 34 godine – dvomeč u kojem je naš predstavnik također bio autsajder.

Bio je to duel Željezničara i Dinama iz Minska u četvrtfinalu Kupa UEFA u sezoni 1984-1985. Dinamo iz Minska bio je jedan od najboljih sovjetskih klubova u prvoj polovini '80-ih, šampion SSSR-a 1982. godine, četvrtfinalista Kupa šampiona (1983-1984).

Ako se ovome doda loš bilans jugoslovenskih klubova u duelima sa sovjetskim, Dinamo je bio favorit u duelu sa Željom. Jer, dotad je samo Velež iz bivše Jugoslavije uspio eliminirati neki klub iz bivšeg SSSR-a, i to moskovski Spartak u 1. kolu Kupa UEFA 1974-1975.

Međutim, puleni Ivice Osima nisu imali respekta prema renomiranom protivniku čija je prva zvijezda bio proslavljeni sovjetski reprezentativac i budući igrač Juventusa Sergej Alejnikov.

U prvoj utakmici, odigranoj na prepunoj Grbavici 6. marta 1985. godine, Plavi su slavili trijumf 2:0 golovima Samardžije (64) i Baždarevića (86).

I pored solidne prednosti, revanš u Minsku očekivan je sa zebnjom. Protiv fudbalera Željezničara bila je tradicija, oštra bjeloruska zima, ali i odličan protivnik koji je te sezone u 2. kolu Kupa UEFA već nadoknadio 0:2 iz prve utakmice i to protiv slavnog Sportinga iz Lisabona.

Revanš je odigran po velikoj hladnoći, na blatnjavom terenu stadiona u Minsku, pred više od 30 hiljada gledalaca. Kada je u 17. minute Kistenj savladao Škrbu za 1:0, činilo se da predstoji drama.

No, svega nekoliko minuta kasnije Baždarević je uposlio Bahtića, a popularni "Fićo" je lukavim udarcem pogodio mrežu za, pokazat će se, konačnih 1:1. Tako je Željezničar prošao u polufinale Kupa UEFA i izborio čuvene utakmice s Videotonom kojih se i danas nerado sjećaju navijači kluba s Grbavice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije