Uoči finala Lige prvaka: Ukrajinska policija optužila brojne klubove za namještanje

AA
Uoči finala Lige prvaka: Ukrajinska policija optužila brojne klubove za namještanje
Foto: EPA / Kijev uoči finala
Ukrajinska policija optužila je veliki broj profesionalnih fudbalskih klubova u državi da su namještali utakmice i pokrenula niz racija i to u trenutku kada se glavni grad Kijev priprema za domaćinstvo finala Lige prvaka 26. maja.

Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je da je 35 klubova učestvovalo u prevarama povezanim sa klađenjem na čemu su ukupno profitirali oko pet miliona dolara (oko 4,2 miliona eura) godišnje. Dodao je da je igračima i sudijama priječeno ili su podmićeni sa 100.000 ukrajinskih hrivnija (oko 3.250 eura) kako bi osigurali tačan rezultat u 57 utakmica.

Uoči subotnjeg finala Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola, Avakov je naglasio da racije pokazuju da “fudbal mora biti fer igra“.

Iz policije su kazali da su u namještanju utakmica učestvovali Vorskla Poltava i Zorya Luhansk, koji su ove sezone zauzeli treće i četvrto mjesto u ukrajinskoj ligi. Najbolji ukrajinski klubovi Shakhtar Donetsk i Dynamo Kijev, koji su osvojili sve titule od 1993. godine, nisu među optuženima.

Policija je javnosti predočila i snimke razgovora između klupskih zvaničnika i sudija koji su dogovarali namještanje utakmica.

Avakov je rekao da se osumnjičeni suočavaju sa optužbama za uzimanje mita i za namještanje utakmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije